Klooster Bloemkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloemkamp
Coördinaten 53° 4′ NB, 5° 35′ OL
Gebouwd in 1191
Gesloopt in 1580
Portaal  Portaalicoon   Religie
Klooster Bloemkamp, uit de Atlas Schoemaker, 1710-35
Filiation-Ihlow.svg

Klooster Bloemkamp (Latijn: Floridus Campus) of Oldeklooster was een klooster dichtbij Hartwerd, noordoostelijk van Bolsward van de Bernardijnen of Schiere monniken.

Het klooster is in 1191 vanuit het Klooster Klaarkamp gesticht door de monniken Tetardus, Herdradus en Syboldus en werd door Boudewijn van Holland, bisschop van Utrecht, ingewijd. De eerste abt was Tetardus. Het klooster kreeg op veel plaatsen land in bezit (onder meer door inpoldering van stukken Middelzee) en beschikte ook over een aantal kerken. In 1233 werd door Dodo, de toenmalige abt van Bloemkamp het vrouwenklooster Nijeklooster gesticht bij Scharnegoutum waar het ook met dijkwerken belast was. In de 14e eeuw koos het klooster partij voor de Schieringers in het geschil tussen de Schieringers en Vetkopers.

In 1572 werd het klooster door de Geuzen overmeesterd, geplunderd en verwoest. In de kerk van Hidaard bevindt zich het graf van de laatste abt, Thomas van Groningen.

Op de oude kloosterterp staat de boerderij Bloemkamp, samen met nog een andere boerderij. Het ligt in de buurtschap Bloemkamp, dat ook de Hartwerder Mieden omvat.