Naar inhoud springen

Kloosterzande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kloosterzande
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kloosterzande (Zeeland)
Kloosterzande
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Hulst Hulst
Coördinaten 51° 22′ NB, 4° 1′ OL
Algemeen
Oppervlakte 16,26[1] km²
- land 16,18[1] km²
- water 0,09[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
3.190[1]
(196 inw./km²)
Woningvoorraad 1.641 woningen[1]
Overig
Postcode 4587
Woonplaatscode 3100
Detailkaart
Kaart van Kloosterzande
Kloosterzande in de gemeente Hulst
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kloosterzande (Oost-Vlaams: Klôôster) is een dorp in de gemeente Hulst in de Nederlandse provincie Zeeland. Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2003 was Kloosterzande het bestuurlijk centrum van de gemeente Hontenisse. Kloosterzande heeft 3.190 inwoners (2023) en wordt omringd door verschillende buurtschappen zoals Noordstraat en Kruisdorp. Uit Perkpolder vertrok tot 2003 een veerdienst over de Westerschelde. Vanaf 2020 vaart er een zomerveerdienst voor voetgangers en fietsers meerdere malen daags naar Hansweert.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hervormde kerk bij Hof te Zande

Kloosterzande is gesticht door monniken van de abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen uit Koksijde, die in de 12e eeuw een uithof stichtten, Hof te Zande. Deze monniken speelden een belangrijke rol bij de bedijkingswerkzaamheden in het land van Hulst. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het hof vernield. De naam van het dorp en van de centrale 'Cloosterstraat' verwijzen naar de ontstaansgeschiedenis.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De hervormde kerk dateert uit het midden van de 13e eeuw en is oorspronkelijk als kloosterkapel door de monniken van Abdij Ten Duinen gebouwd. Het nabijgelegen Pand Collot uit 1868 is gebouwd door de adellijke familie Collot d'Escury. Tot 2006 maakte dit pand deel uit van het gemeentehuis. Vertegenwoordigers van deze familie speelden een belangrijke rol in de lokale geschiedenis, als rentmeester van het kroondomein, als burgemeester van Hontenisse en als kamerheer van de koningin.

Standerdmolen Kloosterzande.

In Kloosterzande staat verder een standerdmolen uit 1744. Een oude molensteen van deze molen werd in de bar van het Mouternest gelegd, een oude villa van Brouwerij De Zwaan (later Mouterij Kloosterzande). De katholieke Sint-Martinuskerk werd in 2012 gerestaureerd. Een eerder kerkgebouw, gelegen in de Noorddijkpolder, werd eind zestiende eeuw verwoest, waarschijnlijk door watergeuzen.[2]

De begraafplaats van Kloosterzande bevat een aantal Britse oorlogsgraven.

In Kloosterzande ligt nog het enige buitenzwembad in de gemeente Hulst.

Rijksmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Kloosterzande ligt in het zeekleipoldergebied op een hoogte van ongeveer +1 meter ten opzichte van NAP. Ten zuiden van Kloosterzande ligt het natuurgebied De Grote Putting, waarin de oude perceelindeling nog intact is gebleven.

In november 2022 werd op een stuk braakliggend land midden in het dorp een minibos van 2300 bomen op 5000 m2 aangeplant. De gemeente Hulst honoreerde een initiatief van de dorpelingen om de biodiversiteit en de recreatie te bevorderen.[3]

Geboren in Kloosterzande[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Walsoorden, Ossenisse, Hengstdijk, Kuitaart

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kloosterzande van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.