Kloostrimetsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kloostrimetsa
Wijk van Tallinn
Tallinn kloostrimetsa asum.png
Kerngegevens
Gemeente Tallinn
Coördinaten 59° 28′ NB, 24° 53′ OL
Oppervlakte 4,04 km²  
Inwoners (2014) 80
(20 inw./km²)

Kloostrimetsa is een subdistrict of wijk (Estisch: asum) binnen het stadsdistrict Pirita in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De wijk omvat het Kloostrimets (‘Kloosterbos’), het bos dat vroeger bij het Piritaklooster hoorde. Het klooster ligt in de aangrenzende wijk Pirita en is sinds 1577 een ruïne.

De wijk telde 80 inwoners op 1 januari 2014.[1] Het is dan ook geen woonwijk, maar in de wijk vindt men een aantal voorzieningen en vooral nog steeds veel bos.

De grens met de wijk Kose wordt voor een groot deel gevormd door de rivier Pirita.

Bijzonderheden[bewerken]

De tv-toren van Tallinn
Het graf van Konstantin Päts op de Woudbegraafplaats
Het hoofdgebouw van de botanische tuin

TV-toren[bewerken]

In de wijk bevindt zich de Tv-toren van Tallinn, 314 m hoog. De toren kan bezichtigd worden.

Woudbegraafplaats[bewerken]

Ook de ‘Woudbegraafplaats’ (Estisch: Metsakalmistu) bevindt zich op het grondgebied van Kloostrimetsa. Hier hebben vele prominente Esten hun laatste rustplaats gevonden. Onder hen zijn bijvoorbeeld:

Botanische tuin[bewerken]

De Botanische Tuin van Tallinn in Kloostrimetsa is met 123 ha de grootste van heel Estland. De tuin is gesticht in 1961 en is voor het publiek toegankelijk. Men vindt er o.a. een arboretum, een rosarium en een rotstuin.

Gewezen racecircuit[bewerken]

Het Pirita-Kose-Kloostrimetsa-circuit was een racecircuit van bijna 6,8 km over een tracé door de wijken Pirita, Kose en Kloostrimetsa. Tussen 1933 en 2000 werden er auto- en motorraces gehouden. Op 2 juli 2000 kwam hier de motorcoureur Joey Dunlop om het leven. Sindsdien is het circuit buiten gebruik. Op de plaats van het fatale ongeluk staat een gedenksteen voor Dunlop.

Externe links[bewerken]