Klukkluk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Klukkluk (1973)

Klukkluk is de naam van één van de hoofdpersonages uit de Nederlandse televisieserie Pipo de clown (1958-1980). Hij werd gespeeld door de acteur Herbert Joeks, die mede door deze rol nationale bekendheid verwierf.

Klukkluk is een indiaan. Hij is tevens de beste vriend van de clown Pipo, en heeft een pijl-schiet-act in Pipo's voorstelling. Zijn schietkunst is echter niet bijster overtuigend. Bij ieder schot bezigt Klukkluk dan ook de uitdrukking 'Floepens, mis!' Door Pipo wordt hij Klukkluk de misschiet-indiaan genoemd.

Klukkluk spreekt een gebroken Nederlands, zoals dat in de jaren '60 van de 20e eeuw wel vaker aan indianen werd toegedicht. Een voorbeeld: hij zegt mij zijn zeer van de bange als hij bedoelt 'ik ben heel bang'. Zijn uitdrukking dat zijn van de gekke werd echter in een enigszins afgezwakte vorm als 'dat is toch van de gekke' algemeen geaccepteerd Nederlands.

Klukkluk kwam niet voor in de film Pipo en de P-P-Parelridder uit 2003. Volgens sommigen was de reden dat het cliché van een domme en onhandige indiaan als te politiek incorrect werd beschouwd. Volgens de regisseur Martin Lagestee zelf echter was de reden dat Klukkluk een 'satellietfiguur' is, en het een kans biedt om de film in een vervolg verder uit te bouwen.