Knibbelstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Knibbelstraat
Doorkijkje in de Knibbelstraat naar het zuiden toe
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Kleine Kerkstraat
Eind Brouwersplaats
Lengte 50m
Algemene informatie
Aangelegd in <1573[1]
Bestrating kinderkopjes
Geen toegang auto´s

De Knibbelstraat is een oude binnenplaats in het binnenstadskwadrant Rosariumbuurt in de Nederlandse plaats Venlo.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De straat loopt van de Kleine Kerkstraat in zuidelijke richting naar de Brouwersplaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 17e eeuw bestond er een onverhard straatje op deze plek, om de Latijnse school uit 1456, beter bekend als het Ald Weishoès, en Drukkerij Wolters-Van Wylick (het eigenlijke weeshuis, uit 1577) aan de achterzijde bereikbaar te maken. Uit 1787 stamt een woning aan de Lomstraat, dat met de achterzijde en uitgang van de bovenwoning aan de Knibbelstraat ligt, dat door de Maastrichte architect Jean Louis Soiron is gebouwd en bewoond. Dit pand staat op de nominatielijst om als gemeentelijk monument te worden aangewezen.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2010 tot 2013 heeft de nieuwe eigenaar van een aantal historische panden aan de Grote Kerkstraat, de woningcorporatie Woonwenz, deze panden grondig gerenoveerd, waarbij ook de Brouwersplaats en Knibbelstraat werd meegenomen. Hierbij zijn tevens nieuwe stadswoningen gebouwd die aan beide binnenstraatjes liggen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]