Kno-arts of nko-arts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kno-arts (Nederlandse term) of nko-arts (Belgische term) is een medisch specialist op het gebied van otorinolaryngologie, die zich bezighoudt met onderzoek en behandeling van aandoeningen van keel, neus en oren. Na de basisopleiding tot arts volgt een vier- tot vijfjarige specialisatie, en in sommige gevallen daarna nog een subspecialisatie van één of twee jaar. Internationaal wordt het specialisme van otorinolaryngologie wel afgekort tot ORL.

  • In Nederland is de benaming kno-arts (of keel-, neus- en oorarts) gebruikelijk.
  • In Vlaanderen zegt men nko-arts (neus-, keel- en oorarts).

Minder bekend is dat gespecialiseerde kno/nko-artsen ook afwijkingen in het overige hoofd-halsgebied behandelen, zoals gezwellen in de hals en in de speekselklieren (hoofd-halschirurgie) of aandoeningen in het gelaat (plastische en reconstructieve aangezichtschirurgie). De arts besteedt ongeveer 75% van zijn tijd aan het spreekuur en 25% aan het doen van ingrepen, zoals opereren en poliklinische behandelingen.

Veel kinderen hebben ooit kennisgemaakt met de kno/nko-arts vanwege het zogeheten knippen van keel- en/of neusamandelen of het plaatsen van trommelvliesbuisjes.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]