Knobbelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Knobbelen
Aantal spelers 2 tot 6
Leeftijd vanaf 3 jaar
Voorbereidingstijd 5 min
Speelduur < 30 minuten
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Strategie gokken

Knobbelen of Knobelen is een gezelschapsspel dat zowel in verenigingsverband [1], in het café of in huiselijke kring kan worden gespeeld. Het woord knobbelen komt van het Duitse woord knobeln heeft meerdere betekenissen. Een hiervan betreft gokken[2] en dat is van toepassing op dit spel. In Engeland kent men het spel onder de naam spoof.

Een uitgebreide studie en beschrijving van het spel is in 2006 gemaakt door Mark Wittkamp, verbonden aan de University of West Australia.[3]

Doel van het spel: Het juist voorspellen/gokken van de som


Voorbereiding

  • Alle spelers krijgen ieder drie kleine voorwerpen uitgereikt. Noodzakelijk is dat deze voorwerpen zo klein zijn dat ze in een hand verborgen kunnen blijven. Muntjes, knopen, paperclips[4], fiches, lucifers voldoen prima.
  • Een stuk papier en pen waarmee de voorspellingen per ronde en per speler bijgehouden kan worden
  • Een (eet)tafel

Voorbeeld spelverloop bij vier spelers
Het spel start met het op tafel leggen van een gesloten hand/knuist. De spelers moeten vooraf zelf bepalen hoeveel voorwerpen zij in de hand verbergen die op tafel ligt.
De spelers kunnen er voor kiezen om één, twee , drie of geen voorwerp in hun hand te verstoppen en de andere voorwerpen onder tafel (in de andere hand bijvoorbeeld) en uit het speelveld te houden zodat niemand kan zien of vermoeden wat er in de hand zit die op tafel ligt
Nadat alle spelers een gesloten hand/knuist op tafel hebben gelegd begint het deel van voorspellingen. In de eerste ronde kunnen er maximaal 4x3 = 12 voorwerpen "op tafel" liggen en minimaal 0 (nul).
Met de wijzer van de klok mee mogen de spelers voorspellingen doen en deze worden genoteerd. De voorspellingen mogen niet hetzelfde zijn. Nadat de voorspellingen gedaan zijn worden de handen/knuisten geopend en wordt het totaal van de voorwerpen in de handen geteld.
Wanneer de totaalsom overeenkomt met een voorspelling dan mag de speler die correct voorspeld had een van zijn/haar voorwerpen inleveren.
Indien er geen correcte voorspelling is wordt opnieuw gespeeld met opnieuw maximaal 12 voorwerpen. Bij een correcte voorspelling verandert het spel dus per ronde en is het van belang om telkens goed te weten hoeveel voorwerpen nog maximaal in het spel zijn.

Winnaar van het spel[bewerken]

De winnaar is de speler die als eerste al zijn/haar voorwerpen ingeleverd heeft.