Knocker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tommyknocker met blauwe helm en houweel
Tommyknocker Brewery op het Beer Fest in Durham, North Carolina

Knockers (of Kloppers) zijn mijn-geesten uit de Keltische mythologie. Het is een soort kobold of kabouter, zie ook dwerg en elf.

Eigenschappen[bewerken]

Een Knocker is meestal ongevaarlijk en blijft uit het zicht van mensen, het wezen steelt onbewaakt voedsel en gereedschap van mijnwerkers. Het kan het teken van het kruis niet verdragen en houdt niet van fluiten en vloeken.

De Knocker is ook bekend als Knacker, Bwca (Wales), Bucca (Cornwall) of Tommyknocker. De naam is afgeleid van het geluid vlak voor een instorting in een mijn. De Knocker is verwant aan de Coblynau en heeft overeenkomsten met de Blue Cap en het Kaolmenke uit de Lage Landen.

Cornwall en Devon[bewerken]

Volgens de folklore in Cornwall zijn Knockers de geesten van verongelukte mijnwerkers. Mensen dachten dat de Knocker de instorting veroorzaakte, maar anderen zagen het geluid van de plaaggeest juist als laatste waarschuwing voor een ramp en zij eerden de wezens. In Devon en Cornwall wijzen ze met het klopgeluid de ertsaders aan. Het wezen houdt ervan de mijnwerkers te laten schrikken door vreemde grimassen en dansen uit te voeren.

Dartmoor[bewerken]

In Chaw Gully, Dartmoor, bewaken de Knockers hun mijn, er zijn nog tin- en goudaders verborgen. Op een rots waken zwarte vogels en als mensen zich met touwen laten zakken, snijdt een mes het touw en de levensdraad door. De lijken worden de volgende dag op de top van de berg gevonden.

Amerika[bewerken]

Rond 1820 werd de Knocker door immigranten meegenomen naar Pennsylvania en met de goldrush (1848) brachten immigranten het wezen naar Californië. De Knockers worden ook Cousin Jack genoemd.

Mijnwerkers weigerden een mijn te betreden voor de Knockers aanwezig waren. Als dank voor de bescherming van de Knocker liet men Cornish pasty achter in de mijn. Het geloof in de Knockers bleef behouden tot ver in de twintigste eeuw.

De Tommyknocker Brewery uit Idaho Springs, Colorado, gebruikt een afbeelding van de Tommyknocker.

Duitsland[bewerken]

Duitse Kloppers, of bergmannetjes, zijn eerder boosaardig en hinderen mijnwerkers in hun werk. Ze maken voltooide arbeid ongedaan, maar zijn af en toe toch hulpvaardig.

De Wichtel uit Zuid-Duitsland voorspelt de dood van een mijnwerker door driemaal te kloppen. Ze imiteren de geluiden van het mijnwerk.