Knolparasolzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Knolparasolzwam
Knolparasolzwam.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Agaricaceae
Geslacht:Chlorophyllum
Soort
Chlorophyllum rhacodes
(Vittad.) Vellinga (2002)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Knolparasolzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De knolparasolzwam (Chlorophyllum rhacodes, synoniem: Macrolepiota rhacodes) is een schimmel uit de familie Agaricaceae.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De witte lamellen van de knolparasolzwam zijn duidelijk zichtbaar. Ze zijn enigszins met elkaar verbonden door een collarium
Dwarsdoorsnede door de hoed van een knolparasolzwam. Het collarium dat de lamellen verbindt is duidelijk zichtbaar.

De hoed van de Knolparasolzwam is in de jeugd bolvormig, waardoor de paddenstoel het uiterlijk heeft van een trommelstok. Weldra breekt de bol open en is dan bedekt met regelmatig verspreide, witte tot bruine schubben op een wittige ondergrond. De kruin van de 5–15 cm grote hoed is meestal glad en donkerbruin. De witte lamellen en steel verkleuren roodbruin bij beschadiging. De stevige steel van 10–15 cm lang heeft een verschuifbare ring met franje en een knolvoet die het strooisel opzij duwt.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De Knolparasolzwam komt algemeen voor in de (vroege) herfst met als standplaats bossen, parken en tuinen. De soort komt zowel in naaldbossen als gemengde bossen voor op een humeuze voedingrijke bodem.[1] Deze soort vormt regelmatig heksenkringen of komt voor in rijen.

Verwarring[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande tabel geeft weer met welke andere paddenstoelen de knolparasolzwam makkelijk kan verward worden.

Paddenstoel Latijnse naam Giftig Afbeelding Verschillen met de knolparasolzwam
Grote parasolzwam Macrolepiota procera Nee Macrolepiota procera20090925.jpg Bij doorsnijden van de steel verkleurt de grote parasolzwam niet. De knolparasolzwam kleurt dan rood/oranje[2].
Tuinparasolzwam Macrolepiotica bohemica (ook wel Chlorophyllum brunneum of Macrolepiotica rachodes var. hortensis Nee, wordt echter slecht verdragen[1] Chlorophyllum brunneum (Shaggy Parasol).jpg Wordt beschouwd als forse variant van de Knolparasolzwam[1].

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

De hoed is eetbaar, mits gebakken, maar voorzichtigheid is geboden. De soort kan namelijk ook problemen bij de spijsvertering en huiduitslag veroorzaken. Verwisseling is mogelijk met de grote parasolzwam (Macrolepiota procera), maar zonder nadelige gevolgen, aangezien dat een uitstekend eetbare paddenstoel is. Er bestaat wel een donkerder variant van de Knolparasolzwam waarvan wordt aangenomen dat hij giftig is.

Knolparasolzwam
Knolparasolzwammen in heksenkring

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c Ewald Gerhardt (2011). De grote paddenstoelengids voor onderweg. Utrecht: Uitgeverij De Fontein|Tirion uitgevers. ISBN 978 90 5210 784 4
  2. http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/6267509


Zie de categorie Chlorophyllum rhacodes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.