Knooppunt Battice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Knooppunt Battice
Knooppunt Battice (België)
Knooppunt Battice
Kenmerken
Wegen A3 E40 E42 × A27 E42
Land Vlag van België België
Plaats Battice
Type knooppunt Klavermolenknooppunt
Ligging 50° 38′ NB, 5° 50′ OL
Keuze vanuit Verviers op A27/E42 voor de A3/E40 in westelijke en oostelijke richting en doorgaand lokaal verkeer naar Battice
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het knooppunt Battice is het verkeersknooppunt tussen de A27 en de A3 nabij het Belgische dorp Battice. De E42 die komende van het zuiden samenloopt met de A27, volgt vanaf Battice samen met de E40 de A3 richting Luik. Het knooppunt heeft 3 klaverbladlussen voor de minder gebruikte richtingen Battice - Aken, Aken - Hoge Venen alsmede voor de richting Luik - Battice. Er is een windmolenlus en voor de richting Hoge Venen naar Luik een bijzondere lus.

Probleem[bewerken | brontekst bewerken]

Het verkeer tussen de Hoge Venen en Luik is niet gering en de aanwezigheid van de weefvakken tussen het verkeer dat van de Hoge Venen naar Luik reist en het verkeer dat van Luik naar Battice moet vormde een probleem. Dit werd veroorzaakt door de late afslag vanuit de Hoge Venen voor het verkeer naar Luik en het gelijkvloers kruisen van het verkeer vanuit Luik naar Battice.

Heraanleg[bewerken | brontekst bewerken]

Om dit probleem op te lossen is het knooppunt deels heraangelegd. Hierbij kreeg het verkeer van Luik naar Battice een eigen klaverbladlus en vindt er geen kruising met verkeer van de Hoge Venen naar Luik plaats. De weefvakken zijn weggevallen. Het probleem van de 'hoofdstroom' van de Hoge Venen naar Luik is hiermee aangepakt, verkeer naar Battice voegt rechts uit.

Richtingen Knooppunt[bewerken | brontekst bewerken]

   Aansluitende wegen   
        A27
richting N3
Battice / Thimister-Clermont / Aubel (N648
      
           
 A3 E40 E42
richting
Luik / Maastricht / Namen / Brussel 
 A3 E40
richting
Aken 
           
        A27 E42
richting
Saarbrücken / Verviers