Knooppunt Hoevelaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Knooppunt Hoevelaken
Knooppunt Hoevelaken (Utrecht)
Knooppunt Hoevelaken
Knooppunt Hoevelaken
Kenmerken
Wegen A1E30E231 × A28E30E232
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Amersfoort
Type knooppunt klaverblad
Ligging 52° 11′ NB, 5° 26′ OL
Knooppunt Hoevelaken
Knooppunt Hoevelaken
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Knooppunt Hoevelaken is een Nederlands verkeersknooppunt voor de aansluiting van de autosnelwegen A1 en A28, vlak bij Amersfoort. Het knooppunt is een voorbeeld van een voltooid klaverblad.

In 1952 is knooppunt Hoevelaken geopend met een rotonde. Door hogere eisen is dit tussen 1966 en 1968 tijdelijk omgebouwd naar een zogeheten stuiverknooppunt. In 1971 was de verbouwing tot de huidige vorm van een klaverblad voltooid.

   Aansluitende wegen   
 A1E231
richting
Amersfoort-Noord / Hilversum / Amsterdam 
            A28E232
richting
Zwolle / Groningen 
      Brosen windrose nl.svg      
     
           
 A28E30
richting
Amersfoort / Utrecht 
            A1E30
richting
Hoevelaken / Apeldoorn / Hengelo 

Knooppunt of knelpunt?[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen de achtergrond van de doorgaande groei van het verkeersaanbod in Nederland heeft de rijksoverheid in de regio Midden-Nederland belangrijke knelpunten geïnventariseerd. De “Ring rondom Utrecht” en knooppunt Hoevelaken vormden daarbij belangrijke aandachtspunten. Van 5 december 2008 tot en met 30 januari 2009 zijn startnotities, als onderdeel van een milieueffectrapportage (MER), over deze knelpunten ter visie gelegd.[1] Deze notities waren vervolgens aanleiding voor protesten, waarin de Natuur en Milieufederatie Utrecht een centrale rol speelde.

Op 6 juli 2009 maakte verkeersminister Camiel Eurlings bekend dat onder andere met meer rijstroken en fly-overs geprobeerd gaat worden om de verkeersproblemen aan te pakken. Op 20 augustus 2015 presenteerde Rijkswaterstaat de plannen voor de aanpassing, waarvoor de werkzaamheden in 2021 zullen beginnen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]