Knooppunt Kortrijk-West

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Knooppunt Kortrijk-West
Knooppunt Kortrijk-West (België)
Knooppunt Kortrijk-West
Kenmerken
Wegen A19 × R8
Land Vlag van België België
Plaats Bissegem
Type knooppunt kruispunt
Ligging 50° 50′ NB, 3° 13′ OL
Knooppunt Kortrijk-West
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het knooppunt Kortrijk-West of De Put[1] is de verkeerswisselaar in België waar de A19 eindigt op de R8, de grote ring rond Kortrijk. Deze verkeerswisselaar is een knooppunt met verkeerslichten. Het knooppunt ligt in het westen van Kortrijk en wordt daarom ook Kortrijk-West genoemd. Het knooppunt werd in 1982 in dienst genomen.

Er is ruimte voorzien voor een trompetaansluiting, maar dat kunstwerk en twee bijkomende verbindingsbogen werd nooit aangelegd[2].Het huidige kruispunt, met de scherpe bochten en verkeerslichten, wordt als erg gevaarlijk beschouwd[1].

Verkeersstromen[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeer dat van de A19 komt, kan zonder verkeerslichten de R8 in tegenwijzerzin oprijden. Verkeer dat de R8 in wijzerzin wil oprijden, moet langs verkeerslichten passeren, en daarna een bocht van 180° maken om op de R8 verder te rijden.

Verkeer vanop de R8 uit tegenwijzerzin kan direct de A19 oprijden. Verkeer vanop de R8 in wijzerzin moet langs verkeerslichten passeren, en daarna een scherpe bocht maken om op de A19 verder te rijden.

Toekomstplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn plannen om het knooppunt ongelijkvloers te maken wegens onveiligheid omwille van de twee stromen die de R8 gelijkvloers kruisen met een lichtengeregeld kruispunt: vanaf de A19 naar de R8 richting noord (Heule) willen en van het zuiden naar de A19[1]. Zo zou, veertig jaar na de oplevering van het kruispunt, de toen voorziene trompetaansluiting alsnog uitgevoerd worden.

   Aansluitende wegen   
               R8
richting
Kortrijk-noord / Kuurne 
      Brosen windrose nl.svg      
 A19
richting
Ieper 
  
           
               R8
richting
Kortrijk-zuid