Knooppunt Leenderheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Knooppunt Leenderheide
Knooppunt Leenderheide (Noord-Brabant)
Knooppunt Leenderheide
Knooppunt Leenderheide
Kenmerken
Wegen A2N2E25E34 × A67E25E34
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Eindhoven
Type knooppunt verkeersplein met doorgaande weg, plus fly-over
Ligging 51° 24′ NB, 5° 30′ OL
Knooppunt Leenderheide
Knooppunt Leenderheide anno 1993
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Knooppunt Leenderheide is een Nederlands verkeersknooppunt in de Randweg Eindhoven voor de aansluiting van de autosnelweg A2 en de autoweg N2 met de A67 en de Leenderweg en ligt ten zuiden van Eindhoven. Het knooppunt is genoemd naar het aangrenzende natuurgebied, de Leenderheide, dat onderdeel is van het Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux.

Het knooppunt is in 1963 aangelegd als verkeersplein met daarboven een doorgaande weg, de A67. De A2 naar Weert en Maastricht, die het traject van de oude weg Eindhoven-Leende volgt, sloot aan op het verkeersplein. In 1995 werd een bypass aangelegd waarmee rechtsafslaand verkeer van west naar zuid het plein kon vermijden.[1]

Na een grondige reconstructie in het kader van de verbreding van de Randweg Eindhoven, werd in januari 2010 een fly-over geopend waarmee doorgaand verkeer op de A2 in beide richtingen de rotonde kan vermijden. Hiermee zijn de laatste verkeerslichten van Rijksweg 2 tot Maastricht verdwenen en eveneens de dagelijkse files van dit knooppunt opgelost. In de nieuwe situatie kiest het verkeer tussen lokale N2 of doorgaande A2 ten zuiden en ten oosten van knooppunt Leenderheide. Het verkeersplein is in stand gehouden voor lokaal verkeer; doorgaand verkeer maakt gebruik van de fly-over (west-zuid) of het bestaande viaduct (west-oost). Verkeer dat van zuid naar oost (en vice versa) wil, moet nog wel kort de snelweg verlaten.

   Aansluitende wegen   
        Leenderweg
richting
Eindhoven Centrum / Tongelre 
      
           
 A2 N2 E25 A67 E34
richting
Antwerpen (B) / Tilburg / 's-Hertogenbosch / Amsterdam 
 A67 E34
richting
Venlo / Duisburg 
           
        A2 E25
richting
Valkenswaard / Weert / Maastricht 
      

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. foto 12479-078, Beeldbank Rijkswaterstaat, aanleg bypass Leenderheide, 1995