Naar inhoud springen

Knopenbedekking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de grafentheorie is een knopenbedekking of knopenoverdekking (Engels: vertex cover) van een graaf G een verzameling C van knopen uit de graaf waarvoor geldt dat elke kant van G incident[1] is aan minstens een knoop uit de verzameling C. Anders gezegd: elke kant van G heeft minstens een eindpunt in C. Men zegt dan dat C de kanten van G bedekt. De volgende figuur toont twee voorbeelden van knopenbedekkingen (in het rood):

Een minimum-knopenbedekking is een knopenbedekking met het kleinst mogelijk aantal knopen. Dat aantal noemt men het knopenbedekkingsgetal (Engels: vertex covering number) . De volgende figuur toont twee minimum-knopenbedekkingen:

Als k knopen in de graaf een clique vormen (zoals de drie linkerknopen in de grafen hierboven), dan maken ten minste k-1 van die knopen deel uit van een minimum-knopenbedekking.

Een totale knopenbedekking van G is een knopenbedekking C met de eigenschap dat elke knoop u in C een buur heeft in C. Met andere woorden: de geïnduceerde subgraaf van een totale knopenbedekking is een samenhangende graaf en bevat geen geïsoleerde knopen. De minimale cardinaliteit van alle totale knopenbedekkingen is het totale knopenbedekkingsgetal .

Voorbeeld: voor een cyclische graaf met n knopen is het knopenbedekkingsgetal , en het totale knopenbedekkingsgetal . ( is het kleinste geheel getal dat groter of gelijk is aan x).

Een totale knopenbedekking is tevens een totale dominerende verzameling.

Knopenbedekkingsprobleem

[bewerken | brontekst bewerken]

Het beslissingsprobleem: bestaat er voor een gegeven positief geheel getal k een knopenbedekking met ten hoogste k knopen? is een NP-volledig probleem. Dit knopenbedekkingsprobleem is een van de 21 NP-volledige problemen die Richard Karp in 1972 opsomde. Het vinden van een minimum-knopenbedekking en dus van het knopenbedekkingsgetal is een NP-moeilijk optimizatieprobleem. Dit probleem heeft vele toepassingen, onder meer in de studie van (communicatie)netwerken en in de bio-informatica. Praktische algoritmen voor dit probleem vinden een "goede", benaderende maar niet noodzakelijk optimale, oplossing voor een willekeurige graaf.[2]

  • De verzameling van alle knopen van G is een knopenbedekking.
  • De begin- en eindpunten van een maximale koppeling vormen een knopenbedekking.
  • Een volledige bipartiete graaf Km,n heeft als knopenbedekkingsgetal min(m,n).