Knotskop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afbeelding van een knotskop

Een knotskop is een Oud-Egyptisch wapen vergelijkbaar met een knots. In het oude Mesopotamië kwamen vergelijkbare wapens voor.

Het wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een stenen of aardewerken bol die bevestigd werd op een stok en was bedoeld om een vijand mee dood te slaan. De koning droeg dit wapen om de vijanden van Egypte neer te slaan, een vertoning van goddelijke orde. Ook hoge edelen droegen het wapen als vertoning van macht.

In hiërogliefen[bewerken | brontekst bewerken]

De knotskop werd ook afgebeeld in de hiërogliefen, het had de waarde Hedj. Onderstaande de hiërogliefen met hun code uit de hiërogliefenlijst van Gardiner:

Hieroglief Nummer Transcriptie Betekenis
D34
D34 ˁḥȝ Vechter, vechten
O2
O2 pr-hdj Schatbewaarder
T2
T2 skr Neerslaan
T3
T3 hdj Knotskop
T4
T4 hdj Knotskop
T5
T5 hdj Knotskop
T6
T6 hdjdj Knotskop

In de kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Een knotskop vinden we vaak op afbeeldingen waarop de farao's zijn vijanden neerslaat voor een godheid. Het is een geliefd thema in de Oud-Egyptische kunst. Het bleef een geliefd thema gedurende de Oud-Egyptische beschaving vanaf de Vroeg-dynastieke Periode tot aan Ptolemaeën. Het had als religieuze betekenis om de goddelijke orde handhaven. Het thema wordt vaak gezien op stèles en op muren van tempels.

Ceremoniële knotskoppen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste knotskoppen die bekend zijn dateren uit de 5e millennium v. Chr. Van de koningen Schorpioen II en Narmer zijn twee ceremoniële knotskoppen teruggevonden in de tempel van Horus te Hierakonpolis.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Dubbel kroon Portaal Egyptologie