Naar inhoud springen

Knotskroesmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Knotskroesmos
Knotskroesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Orthotrichales
Familie:Orthotrichaceae
Geslacht:Ulota
Soort
Ulota bruchii
Brid. (1827)
Synoniemen

Ulota crispa var. norvegica

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het knotskroesmos (Ulota bruchii) is een bladmos behorend tot de familie Orthotrichaceae. Het is een pionier op bomen. Het komt voor op boomschors.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het knotskroesmos kan worden verward met gekrulde vormen van Dicranaceae en Pottiaceae, maar is gemakkelijk te herkennen met een vergrootglas vanwege een transparante, omzoomde bladbasis. Ook de behaarde, klokvormige calyptra zijn zeer kenmerkend voor deze mossoort. Het groeit in kleine bosjes, meestal niet groter dan 2 cm. De seta is erg kort, niet langer dan 0,5 cm. Als het droog is, lijkt dit meestal in de lengterichting gegroefd.

Vergelijkbare soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het verschilt van de zeer vergelijkbare trompetkroesmos (Ulota crispa) door zijn donkergroene kleur, de sporenkapsels die geleidelijk samentrekken in de richting van de mond en spoelvormig zijn wanneer ze worden geleegd, en de bladeren zijn erg gekruld als ze droog zijn.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Ulota bruchii groeit vooral in bossen met een luchtvochtige atmosfeer, soms ook op vrijstaande bomen. Het is een pioniersoort van bomen met een vrij zure schors op meestal lichtbeschaduwde standplaatsen. Het groeit het liefst op hardhouten schors in de buurt van water. Het komt echter zelden voor op vochtige grond. Omdat het gevoelig is voor luchtverontreiniging, is de bevolking de afgelopen jaren sterk afgenomen. Daarom ontbreekt het vooral in de buurt van steden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

het is een Europese-soort en komt daar ook op grotere hoogte voor.

In Nederland komt knotskroesmos algemeen voor.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]