Kodorivallei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Kodorivallei
კოდორის ხეობა
Кәыдырҭа
Kodorivallei (Georgië)
Kodorivallei
Situering
Land Georgië
Rivier Kodori
Locatie Abchazië
Hoogte dalbodem 400-1400 m
Coördinaten 43° 6′ NB, 41° 44′ OL
Basisgegevens
Soort Trogdal
Gebergte Grote Kaukasus
Breedte tot 5 km
Diepte tot 2500 m
Overig
Plaatsen o.a. Tsjchalta, Sakeni
Detailkaart
Boven-Kodorivallei
Boven-Kodorivallei
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Georgië

De Kodorivallei (Georgisch: კოდორის ხეობა; Abchazisch: Кәыдырҭа; Russisch: Кодорское ущелье) is een vallei in de Georgische autonome en feitelijk afgescheiden republiek Abchazië, waar de rivier Kodori doorheen stroomt.

Formeel wordt de hele vallei van de Kodori tot aan de monding in de Zwarte Zee onder deze noemer beschouwd, maar in de praktijk wordt het bovenste deel van de vallei (Zemo Kodori) hiermee bedoeld. Dit gedeelte bleef na de Georgisch-Abchazisch burgeroorlog in 1992-1993 onder Georgisch gezag, en bestaat sinds 2006 als Georgische gemeente Azjara. Tijdens de Russisch-Georgische Oorlog in 2008 veroverden de Abchazische troepen het gebied.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het bovenste deel van de Kodorivallei bestaat uit de dalen van de Kodori-rivier in het oosten en de Tsjchalta-rivier in het westen. Deze twee komen in het centrum van Boven-Kodori samen bij het dorp Tsjchalta. Het oostelijke deel is ongeveer 18-20 kilometer lang en 4-5 kilometer breed. het strekt zich uit tot voorbij het dorp Sakeni en eindigt bij de 2630 meter hoge Chida-pas, de grens met centraal gecontroleerd Georgië. De Tsjchalta-rivierkloof is ruim 40 kilometer lang. Benedenstrooms vanaf Tsjchalta is het middendeel van de Kodorivallei naar het zuidwesten 25 kilometer lang, met een maximale diepte van 2000 meter.[2]