Koehool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koehool
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Koehool
Koehool
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 15′ NB, 5° 32′ OL
Overig
Postcode 8851
Belangrijke verkeersaders N393
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Koehool (Fries: Koehoal) is een buurtschap in de Friese gemeente Waadhoeke. Het ligt aan de Waddenzee ten noorden van Tzummarum en ten oosten van Firdgum en de N393.

Naam[bewerken]

De naam Koehool is al op achttiende- en negentiende-eeuwse kaarten te vinden. Op een zestiende-eeuwse kaart wordt het gespeld als Cohool. In 1546 schreef men de naam als Kahoel en ook komt dan Coldhoe voor. Een vermelding uit 1511 spelt Caudehoel. Er lag toen een sluis die in 1525 de Coudehoelstera zyl wordt genoemd. In de kloosterkronieken van Lidlum komt, gedateerd in de veertiende eeuw, Cadahool voor. Die naam verwijst waarschijnlijk naar een plaats vlak bij de oude locatie van het klooster Lidlum, zuidelijker dan het huidige Koehool.

Verklaring van de naam[bewerken]

Het tweede gedeelte van de naam betekent hol, wat 'laag gelegen plaats' kan inhouden. Het eerste betekent koud, wat 'onbewoond, verlaten', maar ook gewoon 'koud' kan inhouden.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Waadfisker (Westerlauwers Fries) is een standbeeld van Frans Ram. Het staat onderaan de zeedijk ter herinnering aan de haringvisserij met behulp van fuiken die loodrecht op de zeedijk opgezet werden. Door de aanleg van de Afsluitdijk verloren honderden waadfiskers in deze regio hun werk.
  • Stelling Koehool werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter aangelegd als onderdeel van de Atlantikwall. Ze bestond uit vier bunkers. Een bunker is bewaard gebleven en gerestaureerd. Hij fungeert sinds 2011 als educatiecentrum.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]