Koejavië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De ligging van Koejavië op een kaart van het huidige Polen.

Koejavië (Pools: Kujawy) is een historische streek van Polen, gelegen tussen de Wisla ten oosten en de Noteć ten westen en Noteć en de Krówka in het zuiden.

Geschiedenis[bewerken]

Bij het begin van de middeleeuwen maakte Koejavië deel uit van Groot-Polen en was het grotendeels beperkt tot de streek van Kruszwica. In de 12e eeuw breidde de politieke invloed van de plaatselijke hertogen zich uit tot een groot deel van Mazovië. Dankzij de vruchtbare bodem en het dichte net van rivieren ontwikkelde de streek zich snel.

De politieke geschiedenis van Koejavië is even ingewikkeld als deze van het naburige Mazovië. In de 11e eeuw werd Kruszwica de zetel van een bisdom. Het bisdom werd spoedig afgeschaft maar rond 1123 werd een nieuw bisdom opgericht in Włocławek, dat de hoofdstad van de streek werd.

In 1186 of 1194 nam Mieszko III de Oude het gebied in en schonk het aan zijn zoon Boleslaw, die hertog van Koejavië werd. Bij de dood van Boleslaw in 1195 werd Koejavië opnieuw bij Mazovië gevoegd. Koenraad van Mazovië richt het hertogdom Koejavië terug in voor zijn zoon Casimir I van Koejavië. Na diens dood in 1267 wordt Koejavië in tweeën verdeeld (met als hoofdsteden Inowrocław en Brześć Kujawski) .

In het midden van de 13e eeuw verlaat Koejavië Mazovië om deel uit te gaan uitmaken van Dobrzyń, een gebied dat door Polen verloren werd aan de Duitse Orde. In 1332 viel de Duitse Orde Koejavië aan en bezette het gebied. In 1343 werden Koejavië en de streek van Dobrzyń terug Pools bezit (Verdrag van Kalisz) om stelselmatig te gaan deel uitmaken van het nieuw opgerichte Polen. Als Pools gewest, behield Koejavië zijn oude administratieve indeling in twee subgewesten, die de woiwodschappen Inowrocław en Brześć Kujawski werden.

Na de eerste deling van Polen in 1772 werd het noorden van Koejavië ingelijfd door Pruisen. De rest werd door Pruisen ingelijfd in 1793. Van 1807 tot 1815 maakte de streek deel uit van het hertogdom Warschau dat door Napoleon Bonaparte opgericht was voor de Polen. Na diens val werd het grootste deel van Koejavië met de steden Bydgoszcz, Inowrocław en Kruszwica opnieuw ingelijfd bij Pruisen. Het oosten van Koejavië, met de steden Radziejów en Włocławek, werd door Rusland bij Congres-Polen gevoegd.

Sinds 1918 maakt Koejavië opnieuw deel uit van Polen. Sinds 1999 maakt het grootste deel van Koejavië deel uit van woiwodschap Koejavië-Pommeren.