Koekeloere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koekeloere
Genre Peuters
Educatief
Speelduur 15 minuten
Voice-over Beatrijs Sluijter
Hoofdrollen Eric-Jan Lens
Virga Lipman
(handjes Moffel)
Catherine van Woerden
Regie Jan Heuves
Muziek Leo Aussems
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Frank Rigters
Uitzendingen
Start 30 september 1992
Einde 9 november 2015
Netwerk of omroep NTR
Zender NPO Zappelin
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Koekeloere was een Schooltv-programma uitgezonden door NTR op de maandagochtend, daarna elke schooldag herhaald. Het is een programma bedoeld voor kleuters van groep 1 en groep 2 van de basisschool.

Er zijn drie hoofdpersonen: Moffel de Mol (Eric-Jan Lens, eerder Bert Plagman), Piertje de Worm (Virga Lipman en Catherine van Woerden) en Arie de Vogel (Stef de Reuver). Moffel is een eigenwijze en nieuwsgierige mol en beleeft de leukste avonturen. Aan de hand van een thema wordt een educatief, informatief en komisch programma gemaakt waarin Moffel en Piertje van alles beleven. Zij zijn net als kleuters nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Elke week trekken ze de wijde wereld in om antwoord te vinden op al hun vragen. Flip de Beer, gespeeld door Christa Lips, is een terugkomend personage die in korte reportages op pad gaat met kinderen. Koekeloere werd voor het eerst in 1992 uitgezonden. Elke maandag werd een nieuwe aflevering uitgezonden die de rest van de schoolweek herhaald werd. Er zijn na 2015 geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar de afleveringen worden nog wel in willekeurige volgorde herhaald op NPO Zappelin. Alle afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start en Schooltv.

Nadat Koekeloere in 2015 door de NTR wegbezuinigd was, probeerde het team achter Koekeloere in 2020 een opvolger te maken buiten de omroepen om getiteld Toedeledokie. Deze serie gaat over Toedele (een hond) en Dokie (een wasbeer) die net als Moffel en Piertje allerlei avonturen beleven. De afleveringen van deze kleuterserie zijn alleen op het platform YouTube te bekijken. Net als Koekeloere is deze serie met educatieve doeleinden gemaakt met een tikje komedie. Dit initiatief is helaas niet van de grond gekomen door de problemen die COVID-19 met zich mee bracht. Er is in totaal één seizoen gemaakt bestaande uit elf afleveringen.

Sinds het begin van Koekeloere zijn er verschillende poppen voor Moffel (en Piertje) gebruikt. Er was altijd een reservepop zodat deze personages nooit alleen hoeven te zijn. Zo was in 1992 de zogenaamde "Ragemol" in gebruik. Van 1993 tot en met 1997 was de "Tussenmol 1" in gebruik, van 1998 tot en met 2007 was de "Tussenmol 2" in gebruik en van 2007 tot en met 2015 was de "Moderna mol" in gebruik.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]