Naar inhoud springen

Koera-Arasvlakte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koera-Arasvlakte
Koera-Araslaagland
Koera-Arasvlakte
Afmetingen 250 × 150 km
Rivieren Koera, Aras
Locatie Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Koera-Arasvlakte (Azerbeidzjan)
Koera-Arasvlakte
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Koera-Arasvlakte (Azerbeidzjaans: Kür-Araz ovalığı) is een uitgestrekt laagland in het centrale deel van Azerbeidzjan en een klein deel in Noordwest-Iran, aan de benedenloop van de rivieren Koera en Aras.

Het laagland ligt aan de westkust van de Kaspische Zee en maakt deel uit van het Aral-Kaspische laagland. Het laagland heeft een karakteristieke vorm van de twee brede valleien van de rivieren Koera en haar belangrijkste zijrivier de Aras die in het oosten samenkomen. De noordelijke arm van het laagland, de Koera-vallei, is breder en lager dan de zuidelijke, de Aras-vallei. Naar het oosten daalt het laagland en gaat over in het Kaspische laagland, aan de oevers van de Kaspische Zee. De lengte is ongeveer 250 km, de breedte is ongeveer 150 km en neemt voortdurend toe als gevolg van erosieprocessen. Ten noorden van de Koera-Arasvlakte bevindt zich de Grote Kaukasus, in het westen de Kleine Kaukasus, in het zuiden het Talyshgebergte. Ook naar het zuiden ligt het Lankaran-laagland, dat reikt tot de Azerbeidzjaanse stad Astara.

Afzonderlijke delen van het laagland hebben hun eigen naam vanwege historische en culturele verschillen: het Karabach-laagland, de Milvlakte, de Moeganvlakte en de Shirvan-vlakte.

De Koera-Arasvlakte is een alluviaal-accumulatieve vlakte.

Steppelandschappen van de droge subtropen overheersen. Op serozem en grijsbruine, vaak zoute gronden komen alsem en alsem-zoutkruid-associaties voor, op donker-grijsbruine bodems vindt men gras-alsem, borodatsjov-associaties. In het oosten zijn er kwelders en moerassen. In de uiterwaarden van de rivieren groeien wilg, populier en iep.

De Koera-Araxescultuur was een archeologische cultuur die wijdverspreid was in het West-Azië van het 4e - begin 3e millennium voor Christus. Het huidige Azerbeidzjan, Armenië, Georgië, Oost-Turkije en Noord-Iran werden beïnvloed door deze cultuur.

Economisch belang

[bewerken | brontekst bewerken]

Op de geïrrigeerde gronden worden granaatappels, mandarijnen, dadels, zoete kersen en feijoa verbouwd. Bijna de helft van het bouwland van Azerbeidzjan is geconcentreerd in de Koera-Arasvlakte, de graanschuur van het land.