Koezma Petrov-Vodkin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koezma Petrov-Vodkin
Koezma Petrov-Vodkin
Persoonsgegevens
Geboren Chvalynsk, 5 november 1878 (Juliaans)
Overleden 15 februari 1939
Geboorteland Vlag van Rusland (1858-1914) Rusland
Nationaliteit Russische
Beroep(en) kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Koezma Sergejevitsj Petrov-Vodkin (Russisch: Кузьма Сергеевич Петров-Водкин) (Chvalynsk nu oblast Saratov 24 oktober [O.S. 5 november] 1878- 15 februari 1939), was een Russische schilder.

Vanaf zijn vijftiende was Koezma Petrov-Vodkin eerst een leerling van Fjodor Boerov, daarna van Valentin Serov. Hij studeerde technisch tekenen in Samara (1893-1895) en verkreeg zijn kunstopleiding in Sint-Petersburg, Moskou, München en Parijs. Hij reisde in het eerste decennium van de 20e eeuw naar Italië, Griekenland, Frankrijk en Afrika. Petrov-Vodkin vestigde zich in 1908 in Sint-Petersburg en werd vanaf 1910 leraar aan verschillende kunstscholen in die stad. Hij was lid van De Blauwe Roos en van Kunstwereld (Mir Iskoesstva). Hij nam deel aan de tentoonstellingen Het Gulden Vlies (Moskou, 1908, 1909, 1910).[1]

Als leerling van Anton Aschbe in München in 1901 kwam hij onder invloed van het Duitse symbolisme. Zijn stijl is verder beïnvloed door het fauvisme, maar ook door de kleurrijke iconen van de Russische stad Novgorod. Opvallend zijn de felle kleurcontrasten, eenvoudige compositie en grote kleurvlakken (vooral felrood en blauw). Zijn werk werd door tijdgenoten vaak gezien als blasfemisch en erotisch.

Veel van zijn werken zijn te zien in het Russisch Museum in Sint-Petersburg.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Kuzma Petrov-Vodkin op Wikimedia Commons.