Komárom (comitaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Komárom vármegye
Komitat Komorn
Historisch Comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Locatie van Komárom
Algemeen
Oppervlakte 2834 km²
Inwoners (1910) 201.850
Hoofdplaats Komárno / Komárom / Komorn
Bron: Hongaars Bureau voor Statistiek
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Het comitaat Komárom (Hongaars: Komárom vármegye, Latijn: comitatus Comaromiensis) is een historisch comitaat in Hongarije. Het comitaat bestond tussen de 11e eeuw en 1920. Tussen 1938 en 1945 heeft het weer even bestaan, doordat het zuiden van Slowakije weer Hongaars werd tot 1945, daarna werd het weer Slowaaks.

Het gebied werd eerst bestuurd vanuit de vesting Komárom, en later vanuit de gelijknamige stad. De Oostenrijkers wilde van de vesting de sterkste van Opper-Hongarije maken wegens zijn strategische ligging op de natuurlijke splitsing van de rivieren de Donau en de Váh. Het zuidelijke deel van het comitaat bleef ook vanaf 1920 bij Hongarije en doet dat nog steeds, nu als onderdeel van het comitaat Komárom-Esztergom.

Ligging[bewerken]

Het comitaat grensde in het noorden aan het comitaat Nyitra, in het noordoosten aan het comitaat Bars, in het oosten aan het comitaat Esztergom, in het zuidoosten een klein stukje aan het comitaat Pest-Pilis-Solt-Kiskun, in het zuiden aan an het comitaat Fejér, in het zuidwesten aan het comitaat Veszprém, in het westen aan het comitaat Győr en in het noordwesten aan het comitaat Pozsony.

De rivieren de Váh, de Nitra en de Donau stromen door het gebied, en de Donau vormt hier nu de natuurlijke grens tussen Hongarije en Slowakije. Met anderen woorden: het comitaat is in tweeën gesplitst. Een noordelijk deel boven de Donau is tegenwoordig Slowaaks, het zuidelijke deel Hongaars. De oude hoofdstad is hierdoor in twee landen komen te liggen: Komárno in Slowakije en Komárom in Hongarije.

Deelgebieden[bewerken]

Deelgebieden (járások)
Deelgebied Hoofdstad
Csallóköz Nemesócsa, tegenwoordig Zemianska Olča
Udvard, tegenwoordig Dvory nad Žitavou Ógyalla, tegenwoordig Hurbanovo
Gesztes, tegenwoordig Várgesztes Nagyigmánd
Tata Tata
Stadsdistict (rendezett tanácsú város)
Komárom, tegenwoordig Komárno

Komárom (deels Hongaars/deels Slowaaks), Zemianska Olča, Dvory nad Žitavou en Hurbanovo liggen tegenwoordig in Slowakije, de anderen deelgebieden in Hongarije.