Kometenwijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een kometenwijn is een wijn die wordt gemaakt van druiven, geoogst in een jaar dat een grote komeet aan de hemel staat.

Vanouds werd het langskomen van een komeet als een bijzonder voorteken beschouwd. De komeet zou ook een bijzonder wijnjaar, een "kometenwijn" aankondigen. Sinds 1811 staan op champagnekurken kometen afgebeeld.

In 1811 stond de komeet van Flaugergues aan de hemel. Men noemde later de wijn uit dat jaar de beste wijn van de eeuw. De weersomstandigheden waren zeer gunstig geweest. Na een matig koude winter volgde vanaf februari droog en warm lenteweer dat voortduurde tot mei. De zomer kwam in mei en werd gevolgd door een warme en lange herfst.[1] Dat begunstigde het oogsten van de druiven. De wijn van 1811 werd beschreven als "een echte nectar" en de opbrengst was overvloedig. Sindsdien werden herhaalde pogingen gedaan om een statistische relatie tussen de verschijning van kometen en de kwaliteit van de wijnen aan te tonen.

De Duitse dichter Goethe maakt in zijn West-östlichen Divan een toespeling op de kometen en de wijn.

Setze mir nicht, du Grobian,
Mir den Krug so derb vor die Nase!
Wer mir Wein bringt, sehe mich freundlich an,
Sonst trübt sich der Eilfer im Glase.

Felix Mendelssohn Bartholdy maakte daar in zijn Türkisches Schenkenlied (op. 50/1) dit van:

Setze mir nicht, du Grobian, den Krug so derb vor die Nase!
Wer Wein bringt, sehe mich freundlich an, sonst trübt sich der Elfer im Glase.

Met de "Eilfer" wordt de wijn uit 1811 bedoeld.

Op champagnekurken wordt een komeet afgebeeld. Dat gebruik stamt uit 1811 toen het het champagnehuis Veuve Clicquot gelukte om bijzonder heldere champagne te maken. Deze champagne, de "Cuvée de la Comète" viel vooral in Rusland bijzonder in de smaak. Ook andere Franse en Duitse wijnen en de cognac uit dat jaar waren bijzonder goed van kwaliteit.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Deze pagina is gedeeltelijk vertaald van de Franse, Duitse en Engelstalige Wikipedia

  1. Mario Scheuermann, Heißester Juni seit Beginn der Wettermessungen lässt die Winzer hoffen., Weinreporter-Magazin, 23 juni 2003