Konecranes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Konecranes
Oprichting 1944
Oprichter(s) KONE
Sleutelfiguren Stig Gustavson (Voorzitter Raad van Bestuur), Pekka Lundmark (President en CEO)
Hoofdkantoor Hyvinkää, Finland
Werknemers 8.414 (2007)
Producten Kranen en bijbehorende producten
Industrie Machinebouw
Omzet Gestegen 1,75 miljard (2007)
Website www.konecranes.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Konecranes is een internationaal opererende producent van kranen uit Finland. Het internationale hoofdwartier bevindt zich in Hyvinkää, ca. 60 ten noorden van de hoofdstad Helsinki. Konecranes heeft een beursnotering aan Nasdaq OMX Nordic in Helsinki. In 2007 telde Konecranes wereldwijd ca. 8.400 werknemers.

Activiteiten[bewerken]

De oprichting van Konecranes in 1994 gebeurde door een afsplitsing van het toenmalige moederbedrijf KONE, dat zich puur op zijn activiteiten liften, roltrappen en automatische deuren wilde concentreren.

De onderneming produceert diverse typen kranen en bijbehorende producten.

Aanwezigheid[bewerken]

Konecranes ontplooit zijn activiteiten in 43 landen, waaronder Nederland en België. In Nederland heeft het bedrijf als "Konecranes BV" vier vestigingslokaties: Purmerend, Europoort Rt, Leek in Groningen en Rosmalen. Konecranes Nederland is ontstaan als voortzetting van een bestaand kranenbouwbedrijf te Amsterdam, Schippers Hijschwerktuigen. Deze onderneming dateert van 1917 en was gebaseerd op een vinding van de grondlegger, Arie Jan Schipper, een hijstoestel met een oliefrictiekoppeling, die het mogelijk maakt om in een vloeiende beweging te hijsen en laten zakken. De NV Schipper's Hijschtoestellen, later omgedoopt tot Schipper's Hijschwerktuigen was gevestigd aan de Omval. In 1965 verhuisde het bedrijf naar de Lijnbaansgracht en in 1969 ging de leiding over aan de tweede generatie Schippers: Arjan Schipper. Het noodlijdende bedrijf besloot om ook hijskranen te gaan maken, maar dat bleek op de lokatie in de Amsterdamse binnenstad problematisch. In 1971 verhuisde Schipper's Hijswerktuigen BV naar Amsterdam Noord. Voor de takels in de bovenkranen kwam Schipper's rond 1980 bij Kone terecht en in 1983 verkocht het bedrijf 30% van zijn aandelen aan Kone, in 1990 gevolgd door een totale verkoop. In 1994 tenslotte werd de productie in Amsterdam gestaakt en benoemde Kone drie subcontractors in Nederland. De productie verhuisde uitendelijk naar een van de subcontracters, de firma Theo Verlinden te Purmerend.


Voor de landen België en Luxemburg heeft het bedrijf als "Konecranes Belux" drie vestigingen. De hoofdvestiging bevindt zich in het Belgische Lummen. In België heeft Konecranes ook nog vestigingen in Antwerpen en in Jemeppe-sur-Sambre in Wallonië. In Luxemburg zelf heeft Konecranes geen aparte vestiging.

Externe links[bewerken]