Konijn (astrologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 De twaalf dieren van de 

Chinese dierenriem:

鼠 rat 牛 os
虎 tijger 兔 konijn
龍 draak 蛇 slang
馬 paard 羊 geit
猴 aap 雞 haan
狗 hond 豬 varken

Het konijn of haas is het vierde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender.

Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: rechtschapen, intuïtief, elegant, gevoelsmatig en voorzichtig.

In sommige Chinese horoscopen, met name in Vietnam, is het konijn vervangen door 'kat'. Het konijn is volgens de Sino-Vietnamese uitspraak van het Chinese karakter 卯 (en huidige Vietnamese schrijfwijze ervan) Mão (Mẹo). "Mẹo" is, een toon verschillend in de intonatie, bijna homofoon aan "mèo", Vietnamees voor kat. Mogelijk is hierdoor, door een verkeerd aangeleerde manier van uitspreken, of een verkeerd aangeleerde interpretatie van de Sino-Vietnamese uitspraak over de jaren/eeuwen heen, konijn veranderd naar kat. Eigenlijk is dit strijdig met het verhaal over het ontstaan van de Chinese dierenriem: de kat kwam door toedoen van de rat te laat om een jaar naar zich vernoemd te krijgen.

Jaar van het konijn[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande jaren zijn jaren die in het teken van het konijn staan. Let op: de Chinese maankalender loopt niet gelijk met de gregoriaanse kalender – het Chinees Nieuwjaar valt in januari of februari. Voor de jaren volgens de gregoriaanse kalender moet daarom bij onderstaande jaartallen 1 worden opgeteld.

1903 - 1915 - 1927 - 1939 - 1951 - 1963 - 1975 - 1987 - 1999 - 2011 - 2023 - 2035 - 2047