Konijn met pruimen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Konijn met pruimen (Frans: Lapin aux pruneaux) is een Belgisch gerecht dat meestal in de winter wordt opgediend. Vaak wordt het konijn in bier gestoofd. Er kunnen behalve de pruimen verschillende andere ingrediënten naar keuze worden toegevoegd.

In de eerste helft van de 20e eeuw was het konijn een belangrijke bron van vlees en energie voor het armere deel van de bevolking. Vlees van vee was voor velen onbetaalbaar en dit des te meer in tijden van oorlog. De kweek van konijn neemt relatief weinig plaats in, terwijl het voer nagenoeg geen problemen geeft. Het konijn kan worden gevoerd met koolbladeren of ander groentenafval, of het kan grazen in een kooi ("ben") die op grasstroken langs een weg of een kanaal wordt gezet. De vacht was goed voor warme armeluiswanten en bontmantels. Dit alles verklaart waarom het konijn een belangrijke plaats had op het menu van een doorsnee Belgisch gezin.

Vandaag de dag is het konijn heel wat minder prominent aanwezig op het menu, hoewel het een van de weinige vleessoorten is die nog ambachtelijk gekweekt worden, zonder risico op hormonen en geneesmiddelen.

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Konijn met pruimen.