Koning Boudewijnstichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koning Boudewijnstichting
Hoofdkantoor, aan de achterkant van het Koninklijk Paleis van Brussel
Motto Samenwerken aan een betere samenleving
Doel stichting van openbaar nut
Opgericht 1976
Zetel Brussel
Personen
Voorzitter Pierre Wunsch
Erevoorzitter Koningin Mathilde van België
Directeur Brieuc Van Damme, afgevaardigd bestuurder
Website

De Koning Boudewijnstichting (KBS) is een Belgische onafhankelijke en pluralistische stichting van openbaar nut. De stichting verzamelt filantropisch giften en verdeelt deze over verschillende projecten. De KBS wil zo bijdragen tot meer rechtvaardigheid, democratie en respect voor diversiteit, met specifieke aandacht voor de thema's armoede, democratie, erfgoed, filantropie, gezondheid en migratie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stichting werd opgericht in 1976 toen koning Boudewijn 25 jaar koning was. De stichting had toen een miljard Belgische frank verzameld (25 miljoen euro) door fondsenwerving en de uitgifte van speciale muntstukken en postzegels. Het budget van de stichting groeide gestaag, eind 2019 beheerde de stichting 1 miljard euro[1].

Inkomsten en projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de opbrengsten van het eigen kapitaal en de donatie van de Nationale Loterij, zijn er de inkomsten van de Fondsen van personen, verenigingen en bedrijven. De Koning Boudewijnstichting ontvangt daarnaast giften en legaten[2].

In 2021 gaven de Koning Boudewijnstichting en de Fondsen die ze beheert 132.541.857 euro aan steun aan 1.448 individuen en 3.508 organisaties voor projecten.

Actiedomeinen[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt gewerkt volgens een aantal thema's. De belangrijkste thema's zijn (volgens de projectuitgaven in 2020[3]): Gezondheid, Sociale rechtvaardigheid & armoede, Maatschappelijk engagement, Internationaal, Onderwijs en ontwikkeling van talenten, Erfgoed en cultuur, Klimaat, milieu en biodiversiteit en Europa.

Interne structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Adviesraad en de Raad van Bestuur van de Koning Boudewijnstichting tekenen de krachtlijnen voor het beleid uit.

De voorzitter van de Koning Boudewijnstichting is Pierre Wunsch. De afgevaardigd bestuurder is Luc Tayart de Borms, hij wordt in mei 2022 afgelost door Brieuc Van Damme.

Er werken een honderdtal medewerkers.

De Koning Boudewijnstichting werkt vanuit Brussel. Naast de activiteiten in België heeft de KBS activiteiten in de VS, Canada, Afrika en Europa.

Initiatieven[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]