Koning Boudewijnstichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koning Boudewijnstichting
Brussels-Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi-Baudouin (2).jpg
Motto Samenwerken aan een betere samenleving
Doel stichting van openbaar nut
Opgericht 1976
Zetel Brussel
Personen
Voorzitter Thomas Leysen
Erevoorzitter Koningin Mathilde van België
Directeur Luc Tayart de Borms, afgevaardigd bestuurder
Website

De Koning Boudewijnstichting (KBS) is een Belgische onafhankelijke en pluralistische stichting van openbaar nut.

Doelstellingen[bewerken]

Aangekocht door de Koning Boudewijnstichting met de steun van de Nationale Loterij en in langdurig bruikleen aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België gegeven

De Koning Boudewijnstichting wil op een duurzame manier bijdragen tot meer rechtvaardigheid, democratie en respect voor diversiteit. De stichting steunt burgers die betrokken zijn bij de samenleving en richt zich daarom op thema’s als armoede, democratie, erfgoed, filantropie, gezondheid en migratie.

De Stichting werd opgericht in 1976 toen koning Boudewijn 25 jaar koning was. De stichting had toen een miljard Belgische frank verzameld (25 miljoen euro) door fondsenwerving en de uitgifte van speciale muntstukken en postzegels. In 2017 is het jaarbudget 64 miljoen euro.

Naast haar eigen kapitaal en de donatie van de Nationale Loterij, zijn er de Fondsen van personen, verenigingen en bedrijven. De Koning Boudewijnstichting ontvangt giften en legaten. In 2016 gaven de Koning Boudewijnstichting en de Fondsen die ze beheert 41,9 miljoen euro aan steun aan 300 individuen en 1.911 organisaties voor projecten rond armoede, gezondheid, ontwikkeling, maatschappelijk engagement, erfgoed...

De Adviesraad en de Raad van Bestuur van de Koning Boudewijnstichting tekenen de krachtlijnen voor het beleid uit. Voor de realisatie doet ze een beroep op een zestigtal medewerkers. De Koning Bouwdewijnstichting werkt vanuit Brussel en is actief op Belgisch, Europees en internationaal niveau. In België heeft de Stichting lokale, regionale en federale projecten lopen.


Initiatieven[bewerken]

Externe link[bewerken]