Koning Klant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koning Klant
Genre consumentenprogramma
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 8 oktober 1965
Einde 1983
Seizoenen 29
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Koning Klant was een consumentenprogramma van de VARA dat werd uitgezonden van 8 oktober 1965 tot 1983. De herkenningsmelodie was een deel van het nummer "The Good Old Days 1962" van Henry Mancini.[1]

Eind jaren zeventig was het programma onderdeel van het programma VARA-Visie, maar het keerde al snel weer onder zijn eigen titel terug. Het was destijds het enige consumentenprogramma op de Nederlandse televisie, bedacht, gemaakt en gepresenteerd door Gerrit Schilder. Daarna werd het lange tijd gepresenteerd door Wim Bosboom, Gerrit Eerenberg en Letty Kosterman. Het programma werd eens per veertien dagen uitgezonden, de andere week afgewisseld door De Ombudsman.

Het programma had tot doel wat minder koopkrachtige consumenten te helpen en mondig te maken bij het oplossen van problemen op consumentengebied. Een bekende rubriek was de 'Miskoop van de maand', die regelmatig, net als bij het vijftien jaar later begonnen TROS-consumentenprogramma Kieskeurig, over de aankoop van een tweedehandsauto ging. Ook werden producten getest. Een andere bekende rubriek was 'Ken Uw recht', waarin consumenten van (juridisch) advies werden voorzien door een deskundige bij klachten of problemen met een leverancier, bedrijf of instelling. Ook was er vaak aandacht voor moeilijk te openen verpakkingen en werd het openen daarvan getest of werd naar een oplossing gezocht. In de zomer werd ook de waterkwaliteit van zowel het zwemwater als het viswater getest met 'goed', 'verdacht' of 'slecht'.

Na het overlijden van Gerrit Eerenberg en de overstap van Wim Bosboom naar de TROS werd Joep Bonn de presentator. Ook Hedy d'Ancona en Elles Berger hebben het programma gepresenteerd.

In 1983 ging het programma op in het nieuwe programma de Konsumentenman van Frits Bom. In 1989 kreeg het programma weer een opvolger met het nog steeds bestaande consumentenprogramma Kassa.