Koning Oscarfjord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koning Oscarfjord
Koning Oscarfjord (Groenland)
Koning Oscarfjord
Situering
Stroomgebiedslanden Groenland
Locatie Nationaal park Noordoost-Groenland
Coördinaten 72° 22′ NB, 24° 0′ WL
Basisgegevens
Maximale breedte 25 km
Overig
Belangrijkste uitlopen Sofia Sund, Vega Sund, Davy Sund
Foto's
Koning Oscarfjord
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Koning Oscarfjord (Groenlands: Kangerluk Kong Oscar, Deens: Kong Oscar Fjord) is een groot fjord in het Nationaal park Noordoost-Groenland in het oosten van Groenland, vernoemd naar Oscar II van Zweden die een expeditie naar deze fjord ondersteunde.

Een nog groter fjordensysteem bevindt zich 190 kilometer zuidelijker met de monding van de Scoresby Sund (Nordvestfjord). Richting het noorden is de Mountnorrisfjord de eerstvolgende fjord.

Aan de zuidzijde van de fjord ligt de militaire basis Mestersvig.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De fjord is onderdeel van een fjordencomplex dat samen met de Keizer Frans Jozeffjord honderden kilometers landinwaarts gaat. De fjord zelf gaat meer dan 160 kilometer landinwaarts. Vanaf de monding in de Groenlandzee via de Davy Sund, gaat de fjord eerst ongeveer 100 kilometer in noordwestelijke richting, waarna hij naar het noordnoordwesten afbuigt en in versmalde vorm nog ongeveer 60 kilometer doorgaat. De eerste 100 kilometer is de fjord maximaal ongeveer 25 kilometer breed, na de bocht is hij nog ongeveer 10 kilometer in breed.

De fjord wordt in het oosten begrensd door de eilanden Traill Ø en Geographical Society Ø en in het westen door Jamesonland (Scoresbyland), de Stauningalpen (Scoresbyland), Lyellland, Ella Ø en Suessland.

De fjord heeft verschillende dalen, fjorden en inhammen, waaronder (van bron naar monding):

Gletsjers[bewerken | brontekst bewerken]

In de zij-fjorden van het Koning Oscarfjord komen verschillende gletsjers uit. In de fjord zelf is dit voornamelijk de Skjoldungegletsjer op de rechteroever.

Zie de categorie Kong Oscar Fjord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.