Koningin Astridplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Koningin Astridplein is een plein in het centrum van de Belgische stad Antwerpen. Het komt onder andere uit op de De Keyserlei en de Carnotstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Koningin Astridplein met zicht op het centraal station omstreeks 1910.

Vroeger was dit een plein met allure waar de treinreizigers, bezoekers aan de dierentuin en de feestzalen langs liepen. Midden op het plein was een tuin in Franse stijl aangelegd. In 1935 werd de oorspronkelijke naam Statieplein veranderd in Koningin Astridplein, ter ere van de pas overleden koningin Astrid.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn een aantal hotels gevestigd rond het Koningin Astridplein. Het opmerkelijkste is het Radisson Blu Astrid hotel uit 1993, ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves.

Heraanleg[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koningin Astridplein werd volledig heraangelegd gedurende de werken voor de Noord-zuidverbinding. De heraanleg is omstreden door een aantal ernstige ongevallen met trams in de loop van de jaren 2006 en 2007.

Sinds de heraanleg is er onder het Koningin Astridplein onder andere een ruime parkeergarage en een fietsenstalling. Het ondergrondse plein geeft ook aansluiting tussen de premetrostations Astrid en Diamant en het Station Antwerpen-Centraal.

Zie de categorie Koningin Astridplein (Antwerp) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.