Koningin Elisabethzaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Koningin Elisabethzaal is een concert- en evenementenzaal aan het Koningin Astridplein in Antwerpen. De zaal is gelegen vlak bij het Centraal Station en de ZOO Antwerpen.

De zaal wordt uitgebaat door de KMDA en biedt plaats aan bijna 2000 personen[1].

In 1897 werd op die locatie al een grote feestzaal gebouwd, speciaal voor feestelijke gelegenheden. In 1960 werd deze zaal vervangen door de Koningin Elisabethzaal en werd door Koningin Elisabeth zelf geopend. Eind 2016 opende de derde concertzaal op die plek, die ook Koningin Elisabethzaal heet, als deel van het nieuwe Elisabeth Center. De Koningin Elisabethzaal is de thuisbasis van het Antwerp Symphony Orchestra, het symfonisch orkest van Vlaanderen.

Residentieorkest[bewerken | brontekst bewerken]

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Elim Chan en eredirigent Philippe Herreweghe en brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland.

Afbraak en nieuwbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2012 tot september 2016 werd de oude zaal afgebroken, en de nieuwe zaal gebouwd naar een ontwerp van de Britse architecten SimpsonHaugh and Partners. Gedurende die tijd waren er geen evenementen op die locatie. De werken werden gefinancierd door de Vlaamse Overheid voor een bedrag van 57,2 miljoen euro. De zaal is heropend op 25 november 2016.[2]

De zaal heeft bij de verbouwing de vorm aangemeten gekregen van een schoenendoos, gedragen door 500 funderingspalen. Het enige aspect dat feitelijk overeind is gebleven, is de voorgevel van het oude gebouw. Dankzij de huidige vorm kan het geluid vele malen beter resoneren, waardoor deze niet alleen geschikt is voor klassieke opvoeringen. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] kan je hier terecht voor musicals, theatershows, congressen, en uiteraard de klassieke muziek opvoeringen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]