Koninginneweg (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninginneweg
Amsterdam - Koninginneweg Paardentramremise met bovenwoning.JPG
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Wijk Oud-Zuid (Willemspark)
Begin Van Eeghenstraat
Eind Amstelveenseweg
Postcode 1075 ..
Algemene informatie
Genoemd naar Koningin Emma
Bebouwing woningen
Openbaar vervoer tram 2
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Koninginneweg is een straat in Amsterdam-Zuid, tussen de Van Eeghenstraat en de Amstelveenseweg.

Het eerste deel, min of meer in het verlengde van de Emmastraat, is rustig, de straat begint aan het Vondelpark naast het gebouw van de voormalige Lutherse Diakonessen Inrichting, dat van 1989 tot 2010 dienstdeed als stadsdeelkantoor voor (Oud-)Zuid, bij het einde van de Van Eeghenstraat. Iets verder loopt de straat, waar de Willemsparkweg eindigt en de Emmastraat en Koningslaan beginnen, over een pleintje waar een politiebureau is gevestigd in een voormalige paardentramremise. Vanaf dit pleintje is de straat veel drukker als onderdeel van de verkeersroute Willemsparkweg - Koninginneweg - Zeilstraat.

Halverwege ligt aan de linkerkant (zuidelijke zijde) het Valeriusplein, rechts ligt hier de Emmalaan die naar het Emmaplein leidt. De straat loopt, met alleen aan het einde een recht stuk, door tot de Amstelveenseweg, in het verlengde ligt de Zeilstraat.

De straat werd in 1888 vernoemd naar koningin Emma, de tweede echtgenote van koning Willem III, die vlak voor de dood van Willem in 1890 de koninklijke taken overnam tot 1898 als regentes voor hun nog minderjarige dochter, Wilhelmina. De straat lag toen nog in de gemeente Nieuwer-Amstel. Na de annexatie van dit deel van Nieuwer-Amstel in 1896 behield de straat zijn naam.

Rijksmonumenten aan de Koninginneweg zijn de smeedijzeren toegangshekken van het Vondelpark, Huize Koningsvijver (nr 8), de voormalige paardentramremise en een villa op nummer 18.

Openbaar vervoer[bewerken]

Sinds 1903 rijdt tramlijn 2 over de Koninginneweg. Kenmerkend aan dit deel van de route van lijn 2 zijn de vele bochten. Ook de halte bij het Valeriusplein ligt in een bocht en tot 2015 ook de opgeheven halte Emmastraat. Tot 1948 had lijn 2 zijn eindpunt aan het einde van de Koninginneweg en bereed de lus Amstelveenseweg - Sophialaan - Saxen Weimarlaan. Ook lijn 1 had hier van 1904 tot 1929 zijn eindpunt maar bereed de lus in tegengestelde richting.