Koningslo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koningslo
Plaats in België Vlag van België
Koningslo
Koningslo
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Vilvoorde Vilvoorde
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 23′ OL
Detailkaart
Koningslo
Koningslo
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Koningslo (oude schrijfwijze: Koninckx-Loo) is een woonkern van de stad Vilvoorde en is gelegen binnen de Brusselse Ring R0. Koningslo is sterk verstedelijkt en ook deels verfranst; het grenst in het westen aan Strombeek-Bever (behorend tot Grimbergen), in het zuiden aan Laken en in het oosten aan Neder-Over-Heembeek (beide laatste behoren tot Brussel) en is vergroeid met de Brusselse agglomeratie.

Koningslo telt naast de dorpskern nog twee wijken: Het Voor (in het Frans: Beauval) dat in het noorden is gelegen en een aparte parochie vormt, en de Mutsaert in het zuiden dat samen met het gedeelte op het grondgebied van Laken eveneens een parochie vormt.

In 1944-1945 was er op de grens met Neder-Over-Heembeek, op de terreinen gelegen tussen het huidige Huis van de Toekomst en het Militair Hospitaal, een Brits krijgsgevangenenkamp waar Duitse soldaten geïnterneerd werden.

De wijk rond Het Voor bestaat sinds 1949. Vanaf 31 augustus 1952 reed er de zogenaamde boerentram van de NMVB op lijn S naar Brussel-Noord. Deze lijn werd afgeschaft op 31 juli 1978.

De woonkern heeft twee voetbalploegen: F.C. Koningslo en S.P. Tange.

Een bekende inwoner van Koningslo was Jean-Luc Dehaene (voormalig eerste minister en tot 2007 burgemeester van Vilvoorde).