Koningsspelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Koningsspelen is een jaarlijkse sportdag voor kinderen in Nederland. Het evenement wordt ieder jaar in april georganiseerd, op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Als die dag op Goede Vrijdag valt wordt het een week eerder gehouden. Dit gebeurde voor het eerst in 2019.

Geschiedenis[bewerken]

De Koningsspelen is een initiatief van oud-tennisser Richard Krajicek en wordt georganiseerd door de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. De eerste editie werd gehouden op 26 april 2013, naar aanleiding van de troonsbestijging van koning Willem-Alexander vier dagen later. Sindsdien wordt het evenement jaarlijks georganiseerd.

Tijdens de Koningsspelen staan gezond eten en actief bewegen centraal. Op veel basisscholen in Nederland wordt voorafgaand aan de sportieve activiteiten een gezamenlijk ontbijt geserveerd. De invulling van de sportdag is de vrije keuze van de deelnemende scholen en gemeenten.

In 2016 deden maar liefst 1,2 miljoen kinderen mee die afkomstig waren van bijna 6.000 basisscholen in Nederland.

Liedjes[bewerken]

Jaarlijks brengt Kinderen voor Kinderen voor het evenement een speciaal themalied uit. Dit lied wordt gebruikt tijdens de warming-up voor de Koningsspelen. Deze warming-up is een dans op het lied.

Kritiek[bewerken]

Van verschillende kanten is er kritiek gekomen op het evenement. Zo was het door Jumbo aangeboden 'Koningsontbijt' volgens het Voedingscentrum en "voedselwaakhond" Foodwatch ongezond.[1][2][3] Ook uit republikeinse hoek klonk gemor. Met name het dwingende karakter ervan (in de meeste gemeenten is het een gewone schooldag) en de vermeende persoonsverheerlijking van de koning die het met zich mee zou brengen stuiten sommigen tegen de borst.[4] Het Nieuw Republikeins Genootschap probeerde in 2016 door middel van een crowdfundactie aandacht te genereren, om zo te bewerkstelligen dat deelname aan de Koningsspelen voortaan vrijwillig zou zijn.[5] Verder bleek dat sommige scholen hun eigen jaarlijkse sportdag schrapten ten gunste van de Koningsspelen.[6] In de drie grote steden is inmiddels een daling waargenomen in het aantal scholen dat meedoet.[7]

Externe link[bewerken]