Naar inhoud springen

Koninklijk Conservatorium (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koninklijk Conservatorium
Algemeen
Locatie Den Haag, Nederland
Opgericht 7 april 1826[1]
Type conservatorium
Algemeen directeur Lies Colman
Studenten 789 (2016)
Lid van Hogeschool der Kunsten Den Haag
Website https://www.koncon.nl/nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Amare, Den Haag (2021)
Amare, Den Haag (2022)
Concertzaal Amare, Den Haag (2021)
Danstheater Amare, Den Haag (2021)

Het Koninklijk Conservatorium (voor 1900 Koninklijke Muziekschool geheten en later Koninklijk Conservatorium voor Muziek) is het conservatorium in Den Haag. Het gebouw is gehuisvest in Amare (Spuiplein Den Haag), vlak bij het Centraal Station.

De historie van dit opleidingsinstituut voor praktijk en wetenschap van muziek en dans, dat sinds 1990 deel uitmaakt van de Hogeschool der Kunsten Den Haag, gaat terug tot 1826.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke Muzykschool werd door koning Willem I in 1826 opgericht met als directeur Johann Lübeck, die in deze functie bijna veertig jaar aanbleef. De eerste locatie was het Koorenhuis aan de Prinsegracht. Hier werd in 1855 een pijporgel geplaatst, dat in 1841 gemaakt was door Jonathan Bätz van de orgelbouwersfirma Bätz & Co uit Utrecht. Dit had dienst gedaan in de Gotische zaal van het Paleis Kneuterdijk in Den Haag.

Toen het conservatorium naar de nabijgelegen Korte Beestenmarkt verhuisde, kwam daar een nieuwe concertzaal waarin in 1883 het Bätz-orgel werd geplaatst. In 1949 werd het orgel overgebracht naar de Willemskerk en in 1990 werd het teruggeplaatst in de Gotische zaal.

In 1980 werd een nieuw gebouw van architect Leon Waterman opgeleverd aan de Juliana van Stolberglaan 1 in het Bezuidenhout.[2]

In 1990 fuseerden het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten tot de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans, sinds 2010 de Hogeschool der Kunsten Den Haag. Buiten Nederland wordt de naam University of the Arts in The Hague gebruikt. Onder het overkoepelende bestuur bleven conservatorium en academie grotendeels zelfstandig. Sinds 1 oktober 2008 was Henk van der Meulen directeur van het Koninklijk Conservatorium, per 1 februari 2023 is hij opgevolgd door Lies Colman.

Amare[bewerken | brontekst bewerken]

Medio 2021 is het Koninklijk Conservatorium verhuisd naar een nieuw gebouw, Amare aan het Spui. De gemeente besloot hiertoe in 2009, onder meer omdat dit "de mogelijkheid bood om het Koninklijk Conservatorium terug te halen naar het centrum van de stad". In hetzelfde gebouw zijn ook het Residentie Orkest en Nederlands Dans Theater gehuisvest. Het oude gebouw zal worden gesloopt en plaatsmaken voor een nieuw hoofdkantoor voor de ANWB,[3] waarnaar zij in 2024 zal verhuizen.[4]

Afdelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het conservatorium heeft verschillende afdelingen, waaronder:

Directeuren van het Koninklijk Conservatorium[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (oud-)docenten[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • John Kasander: 150 jaar Koninklijk Conservatorium, 's-Gravenhage: Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, 1976, 175 p.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Koninklijk Conservatorium (Den Haag) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.