Koninklijk Conservatorium (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Koninklijk Conservatorium
Hoofdingang Koninklijk Conservatorium (2018)
Hoofdingang Koninklijk Conservatorium (2018)
Algemeen
Locatie Den Haag, Nederland
Opgericht 7 april 1826[1]
Type conservatorium
Algemeen directeur Henk van der Meulen
Studenten 789 (2016)
Lid van Hogeschool der Kunsten Den Haag
Website http://www.koncon.nl/nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Koninklijk Conservatorium (voor 1900 Koninklijke Muziekschool geheten en later Koninklijk Conservatorium voor Muziek) is het conservatorium in Den Haag. Het gebouw ligt aan de Juliana van Stolberglaan, vlak bij het Centraal Station.

In haar meer dan honderdvijfenzeventigjarig bestaan is de school op internationaal gebied uitgegroeid tot een instituut waar de muziek en de dans, de wetenschap en de praktijk, de studie en de prestaties op een hoog niveau samenkomen.

Schoenberg Zaal in het conservatorium
Gang begane grond
Hal bij de hoofdingang

Geschiedenis[bewerken]

Het Conservatorium werd door koning Willem I in 1826 opgericht met als directeur Johann Lübeck. De eerste locatie van het conservatorium was in het Koorenhuis aan de Prinsegracht.

In 1855 kreeg het conservatorium een orgel. Dit orgel had dienst gedaan in de Gotische zaal in Den Haag. Het was in 1841 gebouwd door Jonathan Bätz van Bätz & Co uit Utrecht.

Later verhuisde het conservatorium naar de achterliggende Korte Beestenmarkt. Het orgel werd in 1883 in een nieuwe concertzaal geplaatst. Het kreeg een vrijpedaal en het nevenwerk werd in een zwelkast geplaatst. In 1949 werd het orgel overgebracht naar de Willemskerk. In 1990 werd het orgel weer teruggeplaatst in de Gotische zaal.

In 1980 werd een nieuw gebouw van architect Leon Waterman opgeleverd aan de Juliana van Stolberglaan 1 in de Bezuidenhout.[2]

In 1990 fuseerden het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in de "Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans", sinds 2010 de "Hogeschool der Kunsten Den Haag" en tevens met "De School voor Fotografie en Fotonica" ook in Den Haag. Buiten Nederland heet de Hogeschool der Kunsten Den Haag de “University of the Arts in The Hague”.

Per 1 oktober 2008 is Henk van der Meulen de directeur van het Koninklijk Conservatorium. Medio 2020 zal het Koninklijk Conservatorium verhuizen naar een nieuw gebouw, het zogenoemde Onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui. In hetzelfde gebouw worden dat jaar tevens het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater gehuisvest.

Afdelingen[bewerken]

Het conservatorium heeft verschillende afdelingen, waaronder:

Directeuren van het Koninklijk Conservatorium[bewerken]

Bekende (oud-)docenten[bewerken]


Bekende oud-studenten[bewerken]


Fotogalerij gebouw

Bibliografie[bewerken]

  • John Kasander: 150 jaar Koninklijk Conservatorium, 's-Gravenhage: Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, 1976, 175 p.

Externe link[bewerken]