Koninklijk Instituut Woluwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het neogotisch gebouw uit 1878

Koninklijk Instituut Woluwe is een orthopedagogisch centrum van de Broeders van Liefde. Het orthopedagogisch centrum is de koepelorganisatie van een Multifunctioneel Centrum (vroeger Medisch-Pedagogisch Instituut) en een school voor basis en voor secundair buitengewoon onderwijs. O.C. Woluwe verleent aangepast onderwijs en een geschikte opvoeding aan kinderen en jongeren met:

Het instituut is gevestigd aan de Georges Henrilaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het instituut startte in 1835 in de Violettestraat te Brussel, op initiatief van Kanunnik Petrus Jozef Triest, de stichter van de Congregatie der Broeders van Liefde. In 1878 verhuisde het naar zijn huidige verblijfplaats in de Georges Henrilaan te Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het instituut was de eerste inrichting waar het brailleschrift als lees- en schrijfmethode bij het onderricht aan blinden werd aangewend. In 1935 werd er de eerste klas voor slechtziende kinderen in België opgericht. Ook in de opvoeding van auditief gehandicapte jongeren heeft het instituut creatief eigen methodieken ontwikkeld (o.a. het Assisterend Kinemen Alfabet) en werden nieuwe opvoedingstrends steeds actief opgevolgd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Koninklijk Instituut Woluwe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.