Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) is een Nederlandse stichting die honden opleidt tot blindengeleidehond voor blinde en zeer slechtziende mensen. De organisatie is in 1935 opgericht. Daarmee is de stichting de oudste geleidehondenschool van Nederland. Sinds de oprichting in 1935 heeft KNGF Geleidehonden ongeveer vijfduizend geleidehonden afgeleverd in Nederland. Ieder jaar komen daar circa 100 blindengeleidehonden bij. KNGF Geleidehonden is een non-profitorganisatie en voor de opleiding van al zijn geleidehonden grotendeels afhankelijk van giften en sponsoring. Naar eigen zeggen is KNGF Geleidehonden bekend als de Nationale Zorghonden Autoriteit.

Activiteiten van KNGF Geleidehonden[bewerken]

Naast het opleiden van honden houdt het geleidehondeninstituut zich bezig met:

  • Het in eigen beheer fokken van aspirant-geleidehonden
  • Het socialiseren en opvoeden van de jonge honden
  • Het opleiden van geleidehondgebruikers en geleidehondinstructeurs
  • Het werven van fondsen
  • Het geven van voorlichting

KNGF Geleidehonden zet zich daarnaast in om ook mensen met een andersoortige beperking meer mobiliteit en onafhankelijkheid te bieden door de inzet van speciaal opgeleide honden. Een assistentiehond is een hond die speciaal getraind is om mensen met een handicap te helpen. De autismegeleidehond kan worden ingezet bij gezinnen met een kind met autisme. Een buddyhond draagt bij aan het gevoel van veiligheid, vergroot de bewegingsvrijheid en biedt troost en rust aan mensen met een angststoornis, zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of geeft steun, gezelschap, structuur, vertrouwen en plezier aan kinderen met een visuele of fysieke beperking.

Sinds 2014 is KNGF uitgebreid met KNGF Campus, een afdeling die onderzoek doet naar de inzet van andere soorten zorghonden en onderzoekt hoe technische ontwikkelingen gebruikt kunnen worden als aanvulling op zorghonden, alsook hoe honden getraind kunnen worden als medische detectiehonden. Opsporing van bijvoorbeeld darmkanker uit ontlastingsmonsters met behulp van medische detectiehonden is in dit kader inmiddels succesvol gebleken.

Externe link[bewerken]