Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, gebouwd in 1933-1937 naar ontwerp van J.H. Plantenga, J.W.E. Buijs en J.B. Lürsen
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, gebouwd in 1933-1937 naar ontwerp van J.H. Plantenga, J.W.E. Buijs en J.B. Lürsen
Algemeen
Locatie Den Haag, Nederland
Opgericht 29 september 1682
Type kunstacademie
Algemeen directeur Marieke Schoenmakers
Studenten 792 (2016)
Lid van Hogeschool der Kunsten Den Haag
Website http://www.kabk.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) te Den Haag is de oudste kunstacademie van Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, werd op 29 september 1682 gesticht door Willem Doudijns, Theodoor van der Schuer, Daniël Mijtens, Robbert Duval en Augustinus Terwesten. In de 'Haagsche Teeken-Academie' werd 's avonds getekend en op zaterdag sociëteit gehouden en over kunst gesproken.

In de 18de eeuw was de Haagse academie een welvarend instituut. Tegen het einde van de 18de eeuw braken moeilijke tijden aan door het wegvallen van alle financiële steun. Het dieptepunt lag rond 1800 toen er met minder dan tien leerlingen werd gewerkt.

Onder Koning Willem I kwam er weer steun en groei. In 1821 werd het tekenonderwijs gecombineerd met de pas opgerichte School voor Burgerlijke Bouwkunde. Na gehuisvest te zijn in de Korenbeurs en de Boterwaag werd in 1839 een neoclassicistische gebouw, ontworpen door stadsarchitect Zeger Reyers (1790-1857), aan de Prinsessegracht betrokken. In de 19de eeuw werden de bekende kunstenaars Johannes Bosboom, Isaac Israëls, Willem Maris, Jan Hendrik Weissenbruch en George Hendrik Breitner hier opgeleid.

In 1920 werd in de academie het Museum van reproducties van beeldhouwkunst geopend.

In 1937 werd op de plaats van de oude tempel een nieuw academiegebouw voltooid, ontworpen door Jan Plantenga, Jan Buijs en Joan Lürsen.

De Academie ontving, ter gelegenheid van het 275-jarig bestaan, in 1957 het predicaat ‘koninklijk’. In 1990 fuseerden de Koninklijke Academie en het Koninklijk Conservatorium in de "Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans", sinds 2010 de "Hogeschool der Kunsten Den Haag" en tevens met "De School voor Fotografie en Fotonica" ook in Den Haag. Buiten Nederland heet de Hogeschool der Kunsten Den Haag de “University of the Arts in The Hague”.

De academie reikt iedere twee jaar de Gerrit Noordzijprijs voor letterontwerpen uit.

Haagsch museum van kunstnijverheid[bewerken]

De academie beheerde het Museum van Kunstnijverheid dat naast het hoofdgebouw gevestigd was.[1] Het werd opgeheven in 1933.

Bekende docenten en/of oud-studenten[bewerken]


Literatuur[bewerken]

  • J.H. Plantenga, De Academie van 's-Gravenhage en haar plaats in de kunst van ons land: gedenkboek van de Academie van Beeldende Kunsten bij de voltooiing van het nieuwe gebouw. 's-Gravenhage 1938.
  • J.J. Beljon, 300 jaar Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten 's-Gravenhage 1682-1982 : een beknopt overzicht. 's-Gravenhage 1982.
  • D.F. Maan, De Maniakken: ontstaan en ontwikkeling van de grafische vormgeving aan de Haagse akademie in de jaren dertig. 's-Gravenhage 1982.
  • Haagse letters: letterontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag / samengest. door Mathieu Lommen & Peter Verheul. Amsterdam 1996.
  • Special characters from the Hague: postgraduate course in type design & typography / [text: Anno Fekkes; transl.: John A. Lane, Martin Wenzel; ed.: Mathieu Lommen]. The Hague 1998.
  • Simon Koene, Met uitzicht op de Koekamp, de geschiedenis van de academie en het einde van het renaissancistische model (Pulchri-blad 2011/2, 3 en 4)

Externe links[bewerken]

  1. https://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=59&micode=0058-01&milang=nl#inv3t1