Koninklijke Atletiekclub Lebbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LEBB
Volledige naam Koninklijke Lebbeekse Atletiekclub
Plaats Vlag van België Lebbeke
Opgericht 1 februari 1955
Hoofdsponsor Topsport Lebbeke
Proxy Delhaize Wieze
Zetels de Man
Veldeman
Wcup
Leden 700+
Baan Kunststof (Mondo)
8 banen in rechte lijn, 6 rondom
Clubtenue
Clubtenue

Clubtenue

Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Koninklijke Lebbeekse Atletiekclub, kortweg Lebbeekse AC, is een Belgische atletiekclub uit Lebbeke.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 februari 1955 werd Atletiek Club Lebbeke Kruis (ACLK) opgericht. Er werd vooral gericht op deelname aan veldlopen en stratenlopen. De eerste organisatie van de club was een eigen veldloop. In 1966 besloot de club zelf een atletiekpiste aan te leggen. De huidige atletiekpiste ligt op dezelfde locatie als waar de eerste atletiekpiste werd aangelegd.

Omstreeks 1970 werd de naam van de club gewijzigd naar 'Atletiekclub Lebbeke'.[1] In 2005 werd de titel "Koninklijke", naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan, toegevoegd aan de naam.

In de jaren '90 en begin jaren 2000 scheidde een groep atleten zich af van de club. Zij gingen verder als "Lebbeekse Atletiek Toekomst" (LAT). Omstreeks september 2019 werd bekend gemaakt dat de club zou fuseren met de eerder afgescheiden club LAT. De naam zou veranderen naar Koninklijke Lebbeekse Atletiekclub, maar de afkorting blijft LEBB.[2]

Accommodatie[bewerken | brontekst bewerken]

Lebbeekse Atletiekclub maakt gebruik van de atletiekpiste op het gemeentelijk sportcomplex van Lebbeke. De piste werd in 2006 volledig heraangelegd in Mondo, telt 6 banen rondom en 8 banen op het rechte stuk.

De club heeft een eigen clubkantine met secretariaat, materiaalruimte, keuken en sanitair. Daarnaast is er een toren die tijdens atletiekmeetings kan gebruikt worden voor de fotofinish.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks organiseert de vereniging de Bosmarathon en de Nationale Veldloop, ook belangrijke pistewedstrijden vinden regelmatig plaats in Lebbeke. In het verleden waren dit bijvoorbeeld Provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenschappen, Bekers Van Vlaanderen en manches van het Oost-Vlaams Atletiekcriterium.

Een overzicht van Vlaamse en Belgische kampioenschappen georganiseerd door Lebbeekse AC:

Kampioenschap Jaar
Vlaams kampioenschap AC 2020*, 2021
BK JUN/BEL 2019
BK Masters 2014

* De wedstrijd werd geannuleerd vanwege de Coronapandemie.

Bekende (ex)atleten[bewerken | brontekst bewerken]


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]