Koninklijke ERU Kaasfabriek B.V.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ERU smeerkaas

De Koninklijke ERU Kaasfabriek B.V. is een Nederlandse producent van smeerkaas en smeltkaas. De fabriek is gevestigd in Woerden en stond aanvankelijk achter het station. Later kwam er een pand bedrijventerrein 'Polanen' langs de A12.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is in 1824 opgericht door Egbert Ruijs (naamgever van ERU).[1] Hij begon toen in Woerden een handel in snijkazen en kazen. Rond de jaren 20 van de twintigste eeuw begon het bedrijf smeerkaas te maken van kaasrestanten. Aan het product bleek behoefte te zijn, in 1938 startte ERU daarom een smeerkaasfabriek, welke werd gebouwd aan de zuidkant van het station in Woerden.[2] Uiteindelijk richtte het bedrijf zich bijna uitsluitend op de fabricage van smeerkaas. In kaas werd niet meer gehandeld.

In 1959 werd het merk 'Goudkuipje' geïntroduceerd op de Nederlandse markt. In het eerste jaar werden 50.000 stuks kuipjes verkocht. ERU verkreeg een patent op de verpakking van aluminiumfolie.[3] De fabriek beschikte over een vulmachine, maar de verpakking moest nog met de hand worden dichtgemaakt. Later werd de smeerkaas geheel automatisch afgevuld in een plastic verpakking. Er worden zo tientallen miljoenen verpakkingen smeerkaas per jaar geproduceerd. In 1993 kwam het bedrijf met een magere variant smeerkaas die 'Zilverkuipje' genoemd werd. Later volgden nog andere variëteiten, zo werd er bijvoorbeeld sambal door de smeerkaas gemengd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Historie, eru.eu
  2. Op de bres voor stukje wilde natuur langs Woerdense spoor. www.woerdensecourant.nl (10 april 2024). Geraadpleegd op 10 april 2024.
  3. (de) Verfahren zum Verpacken von Schmelzkäse, Duits octrooi nr. 928699, 10 juni 1955, van Josephus Joannes Ruijs. Espacenet.com (Octrooicentrum Nederland)