Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging
Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging
Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging
K.N.P.S.V.
Type Overkoepelende vereniging
Plaats Vlag Groningen (gemeente) Groningen, Vlag Leiden Leiden, Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht, Vlag Amsterdam Amsterdam
Instelling Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam
Studierichting Farmacie, (Bio-)Farmaceutische Wetenschappen, College of Pharmaceutical Sciences
Oprichting 22 mei 1903
Website www.knpsv.nl

De Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (K.N.P.S.V.) is een landelijke studievereniging in Nederland die de belangen behartigt van studenten in de farmacie en (bio-) farmaceutische wetenschappen.

Karakteristieken[bewerken | brontekst bewerken]

De K.N.P.S.V. is de overkoepelende organisatie van de vier (bio-)farmaceutische studieverenigingen in Nederland. Iedere student die lid wordt van een van deze studieverenigingen wordt automatisch (proef)lid van de K.N.P.S.V. De verschillende verenigingen zijn:

De vereniging organiseert activiteiten voor haar leden, en onderhoudt contacten met faculteitsbesturen, beroepsorganisaties, groothandels, industrie en buitenlandse studenten. Jaarlijks terugkerende activiteiten omvatten de Personal Development Day, een Sportdag en het K.N.P.S.V.-Congres op hemelvaartsdag, waarbij de bestuursoverdracht plaatsvindt. Snuffelstages kunnen via de vereniging ook geregeld worden. Het verenigingsorgaan is de “Folia Pharmaceutica”.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging werd opgericht op 22 mei 1903 in de stad Leiden als Algemene Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging (A.N.P.S.V.). Zij bestond op dat moment uit vier afdelingen, namelijk “Luctor et Emergo” in Amsterdam, G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum” in Groningen, L.P.S.V. „Aesculapius” in Leiden en U.P.S.V. “Unitas Pharmaceuticorum” in Utrecht. De Amsterdamse faculteit werd in 1983 opgeheven en daarmee werd ook de Amsterdamse farmaceutische vereniging “Luctor et Emergo” opgeheven en ontbonden van de A.N.P.S.V. In 2003 werd ter gelegenheid van het eeuwfeest het predicaat Koninklijk aan de vereniging verleend, waarna de vereniging haar naam heeft veranderd in "Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging". In 2018 is VCSVU, de studievereniging voor farmaceutische wetenschappen aan de VU, proeflid geworden. Sindsdien bestaat de K.N.P.S.V. uit vier afdelingen.

Interne structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vaandel der K.N.P.S.V.

De dagelijkse leiding van de vereniging ligt in handen van het bestuur. Dit bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en daarnaast uit een commissaris buitenland en een commissaris algemene zaken. Het bestuur wordt wisselend gevormd door leden van één van de aangesloten afdelingen. De bestuursleden komen daarmee altijd uit dezelfde studentenstad. De wisseling van het bestuur vindt elk jaar plaats tijdens de AV op het jaarlijkse K.N.P.S.V.-congres tijdens hemelvaart.

De vereniging kent één dispuut, het Pharmaceutisch Vrouwen Dispuut "Hygeia". Dit dispuut werd in 2005 opgericht, en bestaat enkel uit vrouwen.

Externe structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De studenten die lid zijn van de K.N.P.S.V. kunnen met hun buitenlandse collega-farmaciestudenten in contact komen op de internationale congressen van de European Pharmaceutical Students' Association en de International Pharmaceutical Students' Federation. Verder participeert de vereniging in een Student Exchange Program waarin het studenten de kans biedt om kennis te maken met de buitenlandse farmacie.