Koninklijke Riviera KC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kon. Riviera K.C.
Volledige naam Koninklijke Riviera Korfbal Club
Bijnaam "Purple Wolves"
Opgericht 14 september 1925
Voorzitter Vlag van België André De Nijs
Sport Korfball pictogram.svg Korfbal
Zaalcompetitie Topkorfbal league
Veldcompetitie Eerste klasse B


Tenue
Portaal  Portaalicoon   Sport

Koninklijke Riviera Korfbal Club, kortweg Riviera, is een Belgische korfbalclub uit Antwerpen. De accommodatie van de club is gelegen in het Ter Rivierenhof te Deurne.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De club ontstond uit een toneelgezelschap. Onder invloed van Belgen terugkerend vanuit Nederland, die daar kennis hadden gemaakt met een "nieuwe" sport, werd op 14 september 1925 korfbalclub Riviera gesticht. Een snelle aangroei van leden werd verwezenlijkt door de overkomst van een groot aantal spelers van Brabo KC, een naburige korfbalvereniging die in 1926 werd ontbonden. Op 5 juli 1926 sloot Riviera zich aan bij de Koninklijke Belgische Korfbalbond (KBKB).

De club startte in tweede klasse, maar promoveerde reeds in het competitiejaar 1927-1928 naar eerste klasse, om daar in hetzelfde jaar als derde te eindigen. In competitiejaar 1931-1932 werd de ploeg voor het eerst kampioen van België. Ook de 5 daaropvolgende seizoenen werd Riviera kampioen. In 1934 wonnen ze, als eerste Belgische club, het groots opgezette Internationaal Paastornooi van Scaldis, de voorloper van de Europa Cup op het veld. In 1936 wonnen ze dit tornooi nogmaals.

Na deze eerste topjaren kwam er een periode van verval. Andere opkomende clubs werden sterker, en Riviera kon geen betere spelers uit andere clubs aantrekken. Kentering kwam er in 1935, toen Rik Campers de eerste jeugdploeg stichtte. Het jeugdtornooi van de club draagt tot op heden zijn naam. Tegen 1940 kon worden gesproken van een degelijke infrastructuur en een versterkte jonge spelersgroep. In 1942 werd het terrein van de club in beslag genomen en omgevormd tot landbouwgebied. De club week uit naar geleende speelvelden. Tijdens de periode van de V-bommen werden tevens de clublokalen getroffen. Het Ter Rivierenhof bleef ter beschikking van de geallieerden.

In het seizoen 1960-1961 werden de junioren en scholieren van Riviera landskampioen. Beide titels werden in het seizoen 1962-1963 verlengd. In het seizoen 1967-1968 werden de junioren opnieuw Belgisch kampioen. Kort nadien werd het huidige clubhuis gebouwd.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd tweemaal zaalkampioen[1], tienmaal veldkampioen[2] en driemaal bekerwinnaar[3]. Daarnaast wonnen ze tweemaal het Internationaal Paastoernooi en eenmaal de Europa Cup.

Bekende (ex-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]