Koninklijke Theodorus Niemeyer BV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninklijke Theodorus Niemeyer BV
Fabriek in de stad Groningen
Fabriek in de stad Groningen
Oprichting 25 maart 1819
Sleutelfiguren Simon Welford (voorzitter)
Hoofdkantoor Groningen
Producten Tabaksproducten
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Koninklijke Theodorus Niemeyer BV is een tabaksfabrikant uit de Nederlandse stad Groningen. Het bedrijf maakt inmiddels deel uit van British American Tobacco (BAT).

Geschiedenis[bewerken]

Niemeyer BV is lange tijd een familiebedrijf geweest, voortvloeiend uit een handel in koloniale waren. Deze handel werd opgericht door Meindert Niemeijer op 25 maart 1819. De handel lag toen net buiten de stad en verkocht producten uit de koloniën, waaronder tabak. De tabakshandel (het Wapen van Rotterdam) werd uitgebreid met de productie van tabak. Op deze manier had het bedrijf zowel de productie en verkoop van kerftabak in eigen huis. Nadat zoon Theodorus Niemeijer het bedrijf van zijn vader had overgenomen begon het bedrijf naast haar eigen productie (van het merk 'het wapen van Rotterdam) met het produceren voor andere bedrijven. Hiervan zijn 'de Bijenkorf' en 'de Tabakshandel' enkele voorbeelden. Tevens begon het bedrijf met de productie van koffie en thee.[1]

Gedurende de twintigste eeuw groeide het bedrijf. Het nam verschillende tabaksfabrikanten in de stad Groningen over, waaronder F. Lieftinck, en betrad ook de internationale markten.[2] Bij het 150 jarig bestaan, in 1969, kreeg het bedrijf het predicaat Koninklijk.

Tot 1990 was het bedrijf zelfstandig. In dat jaar ging het bedrijf op in de internationale Rothmans Groep. Vervolgens fuseerde de Rothmans Groep in 1999 met British American Tobacco. De Koninklijke Theodorus Niemeyer BV is thans een onderdeel van het laatstgenoemde concern. In Groningen is nog wel de fabriek gevestigd.

Tabaksmuseum[bewerken]

Tot 1 januari 2011 kende deze stad tevens het Niemeyer Tabaksmuseum als onderdeel van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Niemeyer en/of BAT besloot tot sluiting omdat een museale presentie van het gebruik van middelen die slecht zijn voor de gezondheid niet meer paste in het beleid van het bedrijf. Zonder financiële bijdrage van Niemeyer was het financieel onmogelijk om het museum open te houden. De verzameling is ontmanteld: museumstukken die in bruikleen waren van derden of in het verleden geschonken waren worden zo veel mogelijk geretourneerd naar hen, een deel blijft in de basiscollectie van het scheepvaartmuseum of gaat naar andere musea, het merendeel van wat vervolgens resteerde is vervolgens verkocht via een veiling bij veilinghuis Christie's en een aantal stukken worden bewaard in de archieven van het scheepvaartmuseum voor het nageslacht.[3][4]

Producten en merken[bewerken]

Koninklijke Theodorus Niemeyer BV produceert of produceerde een breed scala aan merken.[5] Hieronder zijn deze merken weergegeven:

Externe link[bewerken]