Koninkrijk Albanië (1272–1368)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mbretëria e Arbërisë
Koninkrijk Albanië
 Vorstendom Arbër 1272 – 1368 huis Thopia 
Arms of Jean dAnjou.svg
Kaart
Kingdom of Albania.png
Algemene gegevens
Hoofdstad Durrës
Religie(s) rooms-katholieke kerk, orthodox
Regering
Staatshoofd Karel I van Napels

Het koninkrijk Albanië werd in 1272 gesticht door Karel I van Napels met hulp van de lokale Albanese vorsten. Het koninkrijk bestond tot 1368 waarna prins Karl Thopia het prinsdom Albanië oprichtte.

Het koninkrijk was de tweede Albanese staat in de geschiedenis van Albanië. Nadat het vorstendom Arbër werd terug geannexeerd aan het Byzantijnse Rijk zou het huis Anjou-Sicilië het koninkrijk Albanië stichten in Centraal-Albanië. Het koninkrijk breidde zich uit naar steeds meer land op de Balkan. Een poging om Constantinopel te veroveren mislukte echter tijdens het beleg van Berat door een Byzantijnse tegenaanval. De heerschappij van de Albanese koning werd door de Byzantijnen geminimaliseerd en een groot stuk land werd wederom weer grondgebied van de Byzantijnen. Het koninkrijk Albanië behield alleen nog de regio rondom Durrës.

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Kingdom_of_Albania_(medieval) op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.