Koninkrijk Italië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koninkrijk Italië kan verwijzen naar:

  • De Germaanse koningen die na de val van het Romeinse Rijk over Italië regeerden noemden hun rijk soms 'Koninkrijk Italië':
  • Koninkrijk Italië (774–962): na de val van de Longobarden in 774 werd uit hun territorium en de voormalige Byzantijnse bezittingen in Noord-Italië een Koninkrijk Italië geschapen; dit rijk was deel van het Frankische Rijk, vanaf 962 het Heilige Roomse Rijk, en bleef – in theorie – tot 1806 bestaan.
  • Koninkrijk Italië (1805–1814): Napoleon Bonaparte schiep in 1805 uit de Italiaanse Republiek een Koninkrijk Italië met zichzelf als koning.
  • Koninkrijk Italië (1861–1946): na de vereniging van de Italiaanse landen werd in 1861 opnieuw het Koninkrijk Italië uitgeroepen, de voorloper van de huidige republiek Italië.

Zie ook[bewerken]


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Koninkrijk Italië of met Koninkrijk Italië in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Koninkrijk Italië inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Koninkrijk Italië en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.