Koninkrijk Mysore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ಮೈಸೂರು ಸಾಮ್ರಾಜ್ಯ
 Vijayanagararijk 1399 (1565)–1799 (1947)[1] Brits-Indië 
India 
Vlag van het Koninkrijk Mysore
Kaart
Mysore.JPG
Algemene gegevens
Hoofdstad Mysore, Srirangapatna, (Bangalore[2])
Talen Kannada, Engels
Religie(s) Hindoeïsme
Regering
Regeringsvorm Koninkrijk
Staatshoofd Koning
Het Koninkrijk Mysore circa 1784

Het Koninkrijk Mysore (Kannada: ಮೈಸೂರು ಸಾಮ್ರಾಜ್ಯ) was een koninkrijk in zuidwest-India dat rond 1400 werd gesticht in de stad Mysore. Na een reeks oorlogen met de Britten ging het koninkrijk in 1799 op als vorstenland in Brits-Indië. Bij de onafhankelijkheid van India in 1947 werd het een deelstaat van de republiek India, in 1973 hernoemd tot Karnataka.

Het koninkrijk, geregeerd door de Wodeyar-dynastie, was een vazalstaat van het Vijayanagararijk tot de tweede helft van de 16e eeuw, toen dit rijk uiteen viel. In de 17e eeuw breidde Mysore haar grondgebied uit totdat het koninkrijk het grootste deel van de huidige deelstaat Karnataka omvatte.

In de 18e eeuw werd de militair Hyder Ali (ca. 1722 - 1782) de feitelijke heerser van Mysore, hoewel de Wodeyars wel aanbleven als marionetkoningen. Na Hyder Ali's dood volgde zijn zoon Tipoe Sultan (1750-1799), de "tijger van Mysore", hem op. Zowel Hyder Ali als Tipoe Sultan bleken geduchte tegenstanders van de Britten, die India stukje bij beetje aan het veroveren waren. Dit resulteerde in vier oorlogen.

Zowel de eerste oorlog tussen Mysore en Groot-Brittannië (1766-1769) als de tweede oorlog (1780-1784) waren onbeslist en eindigden in een vredesverdrag waarbij de status quo werd hersteld.

In de derde oorlog (1789-1792) werd Mysore verslagen door de Britten; Mysores bondgenoot Frankrijk kon geen steun verlenen omdat de Franse Revolutie net was uitgebroken. Wel maakte Tipoe Sultan grote indruk met zijn grootschalige gebruik van raketwapens. Mysore verloor een groot deel van haar grondgebied aan de Britten en Britse protectoraten.

In de vierde en laatste oorlog (1798-1799) werd de hoofdstad van Mysore, Srirangapatnam (ook geschreven als Srirangapatna, Srirangapattana of Seringapatam), belegerd en uiteindelijk bestormd door de Britten. Tipoe Sultan werd hierbij doodgeschoten. Eén van de Britse divisies die deelnam aan de oorlog stond onder bevel van een jonge Hertog van Wellington, die later Napoleon zou verslaan in de Slag bij Waterloo.

Na de nederlaag in de vierde oorlog annexeerden de Britten een groot deel van Mysore. De staat werd een vorstenland binnen Brits-Indië en de Wodeyar-dynastie werd hersteld. In 1830 werd de hoofdstad verplaatst naar Bangalore. Bij de onafhankelijkheid van India in 1947 gingen alle prinsdommen, waaronder Mysore, op in de republiek India. Mysore werd een deelstaat, die na de reorganisatie van de staten in 1956 werd vergroot en in 1973 werd hernoemd tot Karnataka. De laatste koning, Jayachamaraja Wodeyar Bahadur, werd de eerste gouverneur van Mysore.