Koninkrijksdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koningin Juliana ondertekent de bevestiging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden op 15 december 1954

Koninkrijksdag (Papiaments: Dia di Reino; Engels: Kingdom Day) of Statuutdag[1] is de viering van het tekenen van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dit statuut werd in de Ridderzaal in Den Haag op 15 december 1954 getekend door Koningin Juliana.

In het statuut worden de verhoudingen geregeld tussen Nederland en de andere landen van het Koninkrijk der Nederlanden (destijds de Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba, Curaçao en Sint Maarten). Met de nieuwe rechtsorde werd ook een belangrijke mijlpaal bereikt in het Nederlandse dekolonisatieproces.[1]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële feestdag[bewerken | brontekst bewerken]

Koninkrijksdag is geen officiële feestdag.[2]

Koninkrijksconcerten[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste Koninkrijksconcert zou aanvankelijk in 2004 van start gaan, omdat het toen precies 50 jaar geleden was dat het Statuut voor het Koninkrijk werd getekend door Koningin Juliana. Vanwege het overlijden van prins Bernhard werd het concert afgelast. In 2005 ging het eerste concert in première in Schouwburg Kunstmin te Dordrecht. De concerten stonden steeds in het teken van het bijeenbrengen van allerlei soorten van muziek en andere culturele aspecten uit alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Vanuit alle delen van het Koninkrijk leverden diverse artiesten hun artistieke bijdragen.

Naturalisatiedag[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Naturalisatiedag voor algemenere informatie.

Vanaf 2008 wordt de naturalisatiedag ook op deze dag gevierd, deze dag werd voorheen op 24 augustus gevierd.

Herdenkingsmunten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Koninkrijksmunt voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2004 werden bij de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht ter gelegenheid van de vijftigste Koninkrijksdag zes speciale munten geslagen. Voor Nederland een gouden munt van 10 euro en een zilveren van vijf euro, ontworpen door Rudy Luijters; voor de Nederlandse Antillen een gouden en een zilveren gulden, ontworpen door Ans Mezas-Hummelink; en voor Aruba een gouden en een zilveren florin, ontworpen door Evelino Fingal. De eerste exemplaren werden op 13 december gelijktijdig geslagen door de Nederlandse vicepremier Thom de Graaf; minister-president van de Nederlandse Antillen Etienne Ys; en minister-president van Aruba Nelson Oduber. Staatssecretaris Joop Wijn was gastheer.