Koninkrijksdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Koninkrijksdag (Papiaments: Dia di Reino; Engels: Kingdom Day) is de viering van het tekenen van het koninkrijksstatuut in Nederland. Dit statuut werd op 15 december 1954 getekend door Koningin Juliana.

In het statuut worden de verhoudingen geregeld tussen Nederland en de andere landen van het Koninkrijk der Nederlanden (destijds de Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba, Curaçao en Sint Maarten).

Evenementen[bewerken]

Officiële feestdag[bewerken]

Koninkrijksconcerten[bewerken]

Naturalisatiedag[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Naturalisatiedag voor algemenere informatie.

Vanaf 2008 wordt de naturalisatiedag ook op deze dag gevierd, deze dag werd voorheen op 24 augustus gevierd.

Herdenkingsmunten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Koninkrijksmunt voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2004 werden bij de Koninklijke Munt te Utrecht ter gelegenheid van de vijftigste Koninkrijksdag zes speciale munten geslagen. Voor Nederland een gouden munt van 10 euro en een zilveren van vijf euro, ontworpen door Rudy Luijters; voor de Nederlandse Antillen een gouden en een zilveren gulden, ontworpen door Ans Mezas-Hummelink; en voor Aruba een gouden en een zilveren florin, ontworpen door Evelino Fingal. De eerste exemplaren werden op 13 december gelijktijdig geslagen door de Nederlandse vicepremier Thom de Graaf; minister-president van de Nederlandse Antillen Etienne Ys; en minister-president van Aruba Nelson Oduber. Staatssecretaris Joop Wijn was gastheer.