Naar inhoud springen

Konosuke Matsushita

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Konosuke Matsushita
松下 幸之助
Matsushita in 1929
Algemene informatie
Land Japan
Geboortenaam Kōnosuke Matsushita
Geboortedatum 27 november 1894
Overlijdensdatum 27 april 1989
Overlijdensplaats Moriguchi
Doodsoorzaak longontsteking
Wijze van overlijden natuurlijke dood
Werk
Beroep ondernemer, zakenpersoon, uitvinder, politicus, industrieel
Bekende werken Oprichter van Panasonic
Familie
Echtgenoot Mumeno Matsushita
Persoonlijk
Talen Japans
Schrijftaal Japans
Diversen
Prijzen en onder­scheidingen Orde van de Verdedigers van het Rijk
Website Officiële website
graf
graf
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Kōnosuke Matsushita (松下 幸之助) was een Japans industrieel die Panasonic, het grootste electronicabedrijf van Japan, oprichtte.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Kōnosuke Matsushita werd geboren in 1894 in Wasa in de prefectuur Wakayama als zoon van een landheer. De slechte investeringsbeslissingen van zijn vader in de rijsthandel ruïneerden de financiën van het gezin, en Matsushita werd naar Osaka gestuurd om te gaan werken. In 1910, op 16-jarige leeftijd, werd Matsushita aangenomen als bedradingsassistent voor de Osaka Electric Light Company.

Matsushita[bewerken | brontekst bewerken]

Matsushita wilde een nieuwe lamphouder op de markt brengen die hij had uitgevonden. Op 7 maart 1918 richtte hij samen met de zus Toshio en haar man Toshio Iue (later oprichter van Sanyo) het bedrijf Matsushita Denki Kigu Seisakujo (Matsushita Electric Industrial Company) op. Hij had drie medewerkers, het equivalent van € 40 startkapitaal en het prototype van zijn nieuw uitgevonden lamphouder. Het succes van het bedrijf was echter gebaseerd op de productie en marketing van een bolvormige gloeilamp. Om aan de vraag naar deze lamp te voldoen, zette Matsushita al snel een verkoopnetwerk op in heel Japan. Matsushita gebruikte het nationaal geregistreerd handelsmerk op zijn producten en verlaagde de prijzen om zijn lamp massaal te produceren. Matsushita publiceerde ook landelijke krantenadvertenties, een ongebruikelijke vorm van marketing in het Japan van de jaren twintig. Gedurende deze tijd trouwde hij met een zus van Iue Toshio.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide Matsushita uit tot een van de grootste bedrijven ter wereld voor elektrische producten, die werden verkocht onder merknamen als Panasonic en Technics. In 1961 trad hij af als voorzitter van het bedrijf en werd opgevolgd door Masaharu Matsushita. Hij ging in 1973 met pensioen. In 1987 ontving hij het grootlint van de Paulownia-Zonneorde.

Managementpraktijk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1929 introduceerde Matsushita een innovatieve managementpraktijk onder het motto "harmonie tussen bedrijfswinst en sociale rechtvaardigheid". In 1933 verkondigde Matsushita zijn "zeven leiderschapsprincipes": openbare dienstverlening, rechtvaardigheid en eerlijkheid, teamwerk voor gemeenschappelijke doelen, meedogenloos streven naar verbetering, beleefdheid en nederigheid, naleving van de natuurwetten en ten slotte dankbaarheid voor zegeningen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Matsushita Konosuke op Wikimedia Commons.